Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık ortaya çıkan boğmacanın görülme sıklığında 6 ayın altındaki bebeklerde artış görüldüğünü bildirdi.
Sağlık Bakanlığı bebeklik dönemi aşılama takvimine göre boğmaca aşısının, difteri, tetanos, inaktif polio ve menenjit aşısıyla birlikte beşli karma aşı şeklinde 2, 4 ve 6'ıncı aylarda yapıldığını, pekiştirme dozunun ise 18'inci ayda uygulandığını anlatan Kurugöl, ''Bağışıklamanın tam olarak sağlanması aylar aldığı, aşılanmamış ya da henüz aşısı tamamlanmamış 6. ayın altındaki bebekler, anneden de koruyucu antikor geçmediği için boğmacaya duyarlı oluyor'' diye konuştu.
Boğmacanın, büyüklerde sadece hastalık yaptığını, bebeklerde ise ölüme neden olduğunu anlatan Kurugöl, şu uyarıları dile getirdi:
''Çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniklerine uzamış öksürük şikâyetiyle başvuran hastalarda akla ilk olarak astım, reflü, sinüzit ya da tüberküloz gelir; ama birçok hekim boğmacadan şüphelenmez. Oysa yapılan araştırmalara göre bunların beşte biri boğmacadan kaynaklanıyor. Bu nedenle 15 günden daha uzun süren öksürükte boğmacadan şüphelenilmelidir. Hastalığın tam tanısı için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen, bakterinin küçük parçacıklarını gösteren test yapılabilir. Ancak bu test Hacettepe, Ege ve İstanbul Üniversitesi tıp fakülteleri gibi sadece birkaç merkezde yapılabiliyor. Tam tanı konulamamasında, bu testin her yerde yapılamaması da önemli bir faktör.''
KOZA STRATEJİSİ NEDİR?
Henüz aşılanmamış veya aşılanması tamamlanmamış bebekleri boğmacadan korumak için ''koza stratejisi'' öneren Kurugöl, bu stratejinin, yeni doğum yapan anneler başta olmak üzere, ailede okula devam eden ergenlerin aşılanmasını öngördüğünü bildirdi.
Sağlık Bakanlığı aşı takvimine göre, ilköğretim birinci sınıfındakilere difteri, aselüler boğmaca, tetanos, inaktif polio aşısının bir arada uygulandığını hatırlatan Kurugöl, ''Aşı takvimine mutlaka ilköğretim 8. sınıfındakiler için de erişkin tipi boğmaca aşısı konulmalıdır. Hem yeni doğum yapan anne hem de ailedeki ergenin aşılanmasıyla koza stratejisi hayata geçmiş olur ve küçük bebekler bu sayede boğmacadan korunur'' bilgisini aktardı.
AA