Penis kanseri çok ender görülen bir hastalık olsa da kişinin üzerinde her kanser türü gibi korkutucu bir etkisi var.
Genellikle sünnet olmamış ve sünnet derisinin altını temiz tutmayan erkeklerde görülüyor. İlk başlarda, penis ucuna yakın ağrısız oluşumlar olarak ortaya çıksa da bir müddet sonra bu oluşumlar ağrılı bir hâl alabiliyor. Bu bahsi geçen oluşumları ise ameliyatla çıkarıp incelemeden penis siğillerinden ayırmak zor.
Teşhis:
Eğer penisin ucunda ağrısız sivilce ya da siğiller varsa bir üroloğa görünmekte fayda var. Doktor muayenede kitlenin çıkarılarak habis olup olmadığına karar verir. Habis olduğu saptanırsa vücudun başka yerlerine dağılıp dağılmadığını anlamak için bir takım farklı testler de yapılır. Testlerden sonra, habisin yayılmasının kontrol altına alınması için gerekli tedaviye karar verilir.
Her kanserde olduğu penis kanseri de hayatımızı tehlikeye sokabilir; bu yüzden ne kadar erken teşhis ve tedavi olunursa, iyileşme şansı o kadar yüksek.
Tedavi - Ameliyat
Habis oluşumuyla, penisin küçük bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Penisin büyük bir bölümü çıkarılsa da, cinsel aktivite ve idrar yapmak için yetecek kadarı bırakılır.
Diğer Tedaviler
Hastalığın vücudun diğer taraflarına da dağılmasını engellemek veya dağılmayı kontrol altında tutmak için, radyoterapi veya kemoterapi kullanılabilir.