Bundan birkaç ay önce, "şiddete karşı elektronik kelepçe" henüz gündeme oturmuşken, Bahçeşehir Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Ali Kemal Yıldız'la Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun tasarısı taslağı üzerine bir söyleşi gerçekleştirmiştik. Tamamına şuradan ulaşabileceğiniz bu röportajda, yeni tasarıya inancını şu cümlelerle desteklemişti Ali Kemal Yıldız:
"Ekonomik olarak çaresizliğe düşmüş, batmış bir insanın veya bu bağlamda madde, alkol kullanmaya başlamış birinin durumu normal kabul edilemeyecektir ve bundan hareketle uyguladığı şiddetin ortadan kaldırılabilmesi için bu etkenlerin ortadan kaldırılması lazım. Şimdi bu tasarıya baktığımızda hepsine yönelik hükümler olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada yapılıyordu. Bizdeki eksiklik buydu bence. Yani, faile yönelik yaptırımlar yanında koruma tedbirleri. Buna ek olarak da failin ve mağdurun terapisiyle ilgili hükümlerimizde eksiklikler vardı. Bu yapılmaya çalışılan şeyler en azından etkin mücadeleyi ortaya çıkaracak. Mağdurların da kendileriyle ilgili bir şeyler yapıldığı duygusunu da ortaya çıkaracak. Mağdurlar harekete geçip haklarını arayabilecekler. Bunlar başarılı olabilirse ben şiddetin asgariye indirilebileceği kanısındayım."
Şimdi, bu tasarının ana hatları belirlendi. Artık mağdurun yanı sıra şiddet uygulayan da psikolojik tedavi görecek.
Ntvmsnbc'nin haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, önümüzdeki günlerde TBMM’ye gönderecekleri yasa tasarısındaki en önemli yeniliğin, şiddet uygulayanın tedavi edilmesi olduğunu söyledi.
TBMM kulisindeki sohbetinde, geçen dönem tartışılan yasal düzenlemelerin tek metne dönüştürüldüğünü ve bazı yeniliklerle TBMM’ye sunulacağını belirten Şahin, şunları söyledi:
“Bu yeni metinde, en önemli değişiklik, şiddeti uygulayanın da rehabilite edilmesi. Sadece şiddet gören değil, şiddeti uygulayanı da tedavi edecek bir sistemi kurmalıyız. Tedavi görenleri, tedaviden yararlanıyor mu diye takip edeceğiz. Sadece mağduru koruyup, tedavi etmemeliyiz. Esas tedavi edilmesi gereken şiddeti uygulayan kişi. Şiddet uygulayanın psikolojik tedavisi zorunlu olacak.
Tedavi görüp görmediğini sosyal hizmet uzmanları ile takip edecek. Tedavi için psikolog ya da psikiyatra gitmeyenler ile ilgili gerekli önlemler alınacak. Tedaviye ilişkin hükümler taslakta vardı, ancak bunlar biraz muğlaktı. Sağlık Bakanlığı tedavi işlerini, biz de kontrol ve denetimi yapacağız. Şiddeti uygulayan kişinin tedavi masraflarının tümünü gerekirse devlet üstlenir. Denizi geçip derede boğulacak değiliz.”