Okunma Sayısı: 9841
CANLI YORUMLAR

OBEZ DEĞİLİM!

Yeni yüzyılın yeni salgını!

Tarımın azalması mı diyelim, fast food kültürünün gittikçe artması mı? Tek diyebileceğimiz, çocuklarımız obezite karşısında tehlikede. Dünyadaki her 10 çocuktan 2'sinde obezite görülüyor. Peki bu obezite nedir?

Tıbbi terim olarak obezite, insan vücudunda hücrelerde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artmasıdır. Bu da demek oluyor ki; çocuğumuzun yediği yemeklerin kalorisiyle onları yakıp eritme hareketliliği arasındaki dengesizlik ne kadar çok olursa obezitenin düzeyi de artar.

Obezitenin gelişmesindeki en büyük neden düzensiz beslenmedir. Yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi, hazır ve hızlı dediğimiz fast food yiyecekler, gece yatmadan önce yenilen yemekler, bunların hepsi obeziteyi tetiklemeye nedendir.

Sağlıklı bir hayat için nasıl beslenmeliyiz?

Gazlı içeceklerden, hazır meyve sularından, gofret, şeker, pastaya kadar bol kalorili yiyeceklerin tüketimini azaltmalıyız.

Yağ bakımından zengin ve karbohidrat ağırlığı olan pilav, makarna, ekmek gibi gıdaların kısaltılmalıyız.

Hamburger, tost, pizza gibi yiyecekleri mümkünse yenmemeli. Tabii çocuğunuz bunu anlamak istemez ama özel günlerde ya da onu ödüllendirmek istediğinizde yemesine izin verebilirsiniz.

Sebze, meyve, kuru baklagil gibi posalı yiyeceklerin yenmesine özen göstermeliyiz.

Yemek Yeme Biçiminin Düzeltilmesi;

Beynimiz doyup doymadığımızı yemek yedikten 20 dakika sonra algıladığı için, hızlı yemek yememeliyiz. Hızlı bir şekilde yemek yenirse algının beyne ulaşması için gereken 20 dakikada doymadığımızı sandığımız için, kapasitemizden daha çok yemek yeriz.

Sık ve seyrek yemek yemeye özen göstermeliyiz. İdeal beslenme düzeni olan 3 ana 3 ara öğünü atlamamalıyız.

Gece yatmadan önce yemek yemeye son vermeliyiz. Çünkü vücut uyurken hareketsiz kalacağı için kilo almak da bir o kadar kolaylaşır.

Çocuklarımızı Obeziteden Korumak İçin;

Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalarını sağlamalıyız. Parka götürebiliriz ya da evde beraber jimnastik hareketleri yapabiliriz.

Yürümeye alıştırmalıyız, kısa mesafelerde araba ya da toplu taşıma ulaşımı yerine yayan gitmeyi tercih etmeliyiz.

Spora teşvik etmeliyiz. Okulda basketbol, voleybol yahut futbol takımına girmesi için onu ikna etmeliyiz.

Hareketliliği sağlayacak oyuncaklar almalıyız. Top, ip, raket gibi..

Sebze yemekleri pişirip onu sebze yemeye alıştırmalıyız. Çocuğumuz başlarda sebze yemek istemese bile sürekli sebze pişirirsek sonunda durumu kabullenecektir.

Meyve yeme alışkanlığı kazandırmalıyız. Bu yüzden akşamları bütün aile evde otururken, meyvelerden bir tabak hazırlayıp meyveyi ona sevdirebiliriz.

En önemlisi sizin sevmediğiniz bir şeyi ona yedirmeye çalışmayın. Çocuklar, sadece onun yemesi için yaptığınızı anlarlar ve ileriki yaşantısında bile sırf bu yüzden o yiyeceği yemezler.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLARDA PKU HASTALIĞI
YÜKSEK ATEŞTEN KORKMAYIN
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ
ÇOCUKTA ÖKSÜRÜK NÖBETİ
YENİ YILDA DENEYİN
23 NİSAN
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :