Hamile kaldığınız anda inanılmaz bir “bilgi” bombardımanı ile karşı karşıya kalırsınız. Herkes size ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini söylemeye başlar. Bu duyduklarınızın bazılarında doğruluk payı varken bazıları tamamen kulaktan dolma, yanlış inanışlar olabilir. Hamilelik her annenin kendi ruh ve beden sağlığına göre değişen ve buna göre yönetilmesi gereken doğal bir süreçtir. Bu dönemde sanki hasta ve yardıma muhtaç bir insanmış gibi davranmamalı ama öte yandan doktorunuzun öneri ve görüşlerine de mutlaka uymalısınız.
Ana hatlarıyla hamile bir anne adayının dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki gibi diyebiliriz;
- Gece nöbetleri, uzun süre ayakta kalmak ve ağır eşyalar kaldırmak.
- Sürekli olarak egzoz dumanı, asbestoza ve silikoza maruz kalmak (otoyol gişesinde, kuru temizlemecide, cam fabrikasında çalışmak vb.)
- Radyasyona maruz bırakan işlerde çalışmak; (bir hastanenin radyoloji bölümü gibi)
- Yoğun titreşim yayan veya sarsan araç ya da makine işlerinde çalışmak
- Sanatoryumda ve enfeksiyon, sinir ve akıl hastaları için ayrılan bölümlerdeki hastaların bakımı ve yardımı işleri
- Toprağı gübrelemek ve hayvan bakımı için zehirli ve zararlı maddelerin kullanımı ve elle yapılan işlemleri gerektiren ağır tarım işleri
- Pirinç ayıklama ve yetiştirme işi
- Gemi, uçak, tren, otobüs ve diğer ulaşım araçları içinde yapılan her türlü iş
Bu işler hamile bir annenin sağlığı için gerçekten tehlike oluşturabilecek durumlar yaratabilmektedir. Bunun dışındaki konular hakkında özel bilgi alabilmek için mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekir.