Hamilelikte anne adayları geçirdikleri fiziksel değişimin yanı sıra psikolojik olarak da ciddi değişimler yaşıyor. Anne olmanın verdiği heyecan ve sevincin yanı sıra değişen hormonlar, kişilik özellikleri ve bazı çevresel bazı faktörler anne adaylarında olumsuz duyguları tetikliyor.
Fiziksel değişimin de etkisiyle gelişen olumsuz duyguları yenmenin en kolay yollarından biri de bu dönemde anne adaylarının eşinden yeterli desteği almasına bağlanıyor. Anne adayları, anne olmaya kendisini hazır hissedebilmek için annelik, bebek bakımı, bebek psikolojisi ile ilgili yayınlar okuması, psikologlar ve çocuk doktorları ile iletişime geçmesi öneriliyor.
- Endişe yaşadığı her duygu ve düşünceyi doktoru ile paylaşarak gerekli bilgileri edinmelidir.
- Anne olan her kadın gibi kendisinin de yaşayarak ve bilgilenerek anneliği öğrenebileceğini kabul etmeli, kendine güvenmelidir.
- Çevresel desteğin sağlanması için eşi ve yakınları ile duygu, isteklerini ve beklentilerini paylaşmalıdır.
- Anne adayı sağlıklı beslenerek, yeterli düzeyde uyku uyuyarak ve dinlenerek stresi daha iyi bir şekilde kontrol altına alabilir.
- Kendisine zaman ayırmalı, onu üzecek kişi ya da olaylardan uzak durmaya çalışmalıdır. Bazı kişilik özelliklerine sahip olan anne adayları bilinçsiz de olsa stresel ortamları kendileri de yaratabilmektedir.
- Gevşeme tekniklerini kullanmalıdır (Nefes alma ve kasları dinlendirme egzersizleri).
- Doktorunun kendisine önerdiği egzersizleri düzenli olarak yapmalıdır.
- Anne adayları, gün içinde bebeği ile baş başa kalarak, onu sevdiğini ifade eden konuşmalar yapmalıdır.
Hamilelik süresince bebeğin sağlığı ile ilgili endişenin mutlaka olacağını belirten uzmanlar, bu düşüncelerin belli düzeyde olmasını normal karşılarken, bu düşüncelerin artarak devam etmesinin hamilelik sürecini olumsuz etkileyeceği konusunda anneleri uyarıyor. Uzmanlar, stres düzeyini kontrol altında tutmak isteyen annelere keyif alabilecekleri sosyal toplantılar, müzik eşliğinde yapılacak yürüyüşleri öneriyor.