Büyüme ve gelişme süreci devam eden çocukların okul çağındaki beslenmeleri de günlük hayatlarındaki beslenmeleri kadar önem taşıyor. Okul öncesi döneme göre fiziksel aktiviteleri artan çocukların enerji ve besin ögeleri gereksinimleri de buna doğru orantılı olarak artıyor. Yapılan araştırmalarda yeterli ve dengeli beslenen çocukların, okulda daha başarılı ve dikkat dağınıklarının daha az olduğu ortaya konuyor. Böylelikle hem çocuğun fiziksel gelişimi hem de okul başarısında beslenme alışkanlıklarının önemi ortaya çıkıyor. Çocuğun ilerleyen yaşlarındaki beslenme alışkanlığının da temelini oluşturacak olan okul dönemi beslenmesi, ilerleyen yaşlarda da şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi kronik hastalık risklerinin oluşumunu da etkiliyor. Yapılan araştırmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen, yağ ve karbonhidrat, kalori içeriği yüksek gıdalarla beslenen ve yemek saati düzensiz olan çocuklarda yetişkinlik döneminde kronik hastalıklara yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu ortaya konuyor.
Çocuğu okula giden annelerin, beslenme çantası hazırlarken dikkat etmesi gereken noktalar:
- Eve cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almayın.
- Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Yapılan araştırmalarda kahvaltı eden çocukların etmeyenlere göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görülmüştür.
- Beslenme çantasını siz hazırlıyorsanız kek-kurabiye-börek-meyve suyu gibi besinler yerine “sandviç + süt/ayran + meyve” tarzında daha düşük kalorili daha dengeli mönüler hazırlayınız.
- Okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden mönüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul mönülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden isteyiniz.
- Çocuğunuzu oyunlara ve harekete teşvik edin. Hatta siz de onunla birlikte hareket edin. Unutmayın çocuklar çoğunlukla anne-babalarını örnek alırlar.
- Ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde meyve-sandviç-süt-sütlü tatlı-sebze çubukları gibi alternatifler sunun.
- Sevmediği bir besin grubu varsa bir diyetisyene danışın. Yerine ne verebileceğinizle ilgili size yardımcı olacaktır.
- Asla diyet için zorlayıcı olmayın ve çocuğu listelere mahkum etmeyin. Yavaş yavaş ve kademeli olarak alışkanlıklarını değiştirmeye çalışın.
- Sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. İçinde emeğinin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyecektir.
- Fast - food restoranlarında hamburgerin yanında patates, kola yerine ayran ve salata isteyin.
Uzmanlar bu dönemde annelerin çocuğunun okulda yemesi için hazırladığı beslenme çantasına konulacak besinleri doğru seçmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Bilinçsizce veya hazırlanması kolay olsun diye beslenme çantasına konulan kek, bisküvi, hazır meyve suları, gofret, çikolata, börek, kurabiye, kuru pasta, poğaça gibi besinlerin yağ ve kalori oranları yüksek besinler çocukların kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine sebep olacağı belirtiliyor. Bu durumda çocukların insülin seviyesinde bozulmalara, dikkat dağınıklığına, diş çürüklerine ve yüksek kalori içerdikleri için de obeziteye sebep olabileceği ifade ediliyor. Yağ oranı fazla olan besinlerin tüketimi sonucunda ise özellikle yüksek doymuş yağ alımı sonucunda ileri yaşlarda koroner kalp hastalıkları, damar sertliği, hiperlipidemia gibi birçok sağlık problemine sebep olacağı belirtiliyor.