Kulak ağrısı denince "çile" benzetmesi hiç de abartı kaçmıyor. Yüzün öyle kilit bir yerinde ve ağrısı o kadar sarsıcı ki, yaşayanlar bilir, dişlerinize, çenenize ve nihayet tüm başınıza ağrı sıçrıyor. Hele çocukken ağrı çok daha katlanılmaz oluyor tahmin edebileceğiniz gibi. Her ne kadar havuz-deniz sezonunu geride bırakmış da olsak, kulak ağrısıyla uğraşmanız yetmezmiş gibi havuz keyfinden olmak acıyı artırıcı bir sebepti. Uyuyabiliyorsanız şanslıydınız. Bugün, Dr. Nilüfer Toprakçı'nın bilgisinden faydalanarak, hem çocuklar hem aileler için büyük bir sorun olan orta kulak iltihabına ve ondan nasıl korunabileceğine yer verdik.
***
"Küçük çocukları en sık doktora getiren enfeksiyon sebeplerinden biri orta kulak iltihabıdır. Ani ağlamalar, şiddetli kulak ağrısıyla aileyi de çocuğu da üzen bir tablodur.
Çocuklarda, özellikle 6 ay-2 yaş arası, başka bir risk faktörü olmasa da anotomik olarak östaki tüpleri (genizden orta kulağa uzanan tüp), erişkindekine göre daha kısa ve yatay olduğu için, burun veya boğazdaki mikroplar kolayca orta kulağa kadar ilerleyebilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi henüz yeni gelişmekte olduğundan sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler, bu da orta kulak enfeksiyonuna zemin hazırlar.
Sigara dumanına maruz kalmak, yatar pozisyonda biberonla beslenmek, yuva, kreş gibi kalabalık ortamlarda bulunmak, alerjik bünye - özellikle inek sütü, ev tozu alerjileri - sık orta kulak enfeksiyonuna neden olan diğer risk faktörleridir. Banyo sırasında kulağa su kaçması, orta kulak enfeksiyonuna yol açmaz, annelerin bu konuda kendilerini suçlamasına gerek yoktur.
Orta kulak iltihabı geçiren çocuk, derdini anlatabilen yaştaysa, zaten kulak ağrısını tarif edecektir. Özellikle gece, yatınca artan veya aniden uykudan uyandıran bir ağrı görülebilir. Daha küçük çocuklarda ise, huzursuzluk, ağlama, uyuyamama kulak ağrısına işaret edebilir. Kulakla oynama, kulağı çekiştirme bebeklerde her zaman kulak iltihabı demek değildir. Çoğu bebek bunu sırf meraktan veya diş çıkarırken yapar. Gerçekten iltihap olduğunda ise, çoğu zaman kulağı ellemeyecek veya elletmek istemeyecektir. Ateş görülebilir. Beraberinde kusma, ishal görülebilir. Bazen kulaktan kanlı veya iltihaplı akıntı görülebilir.
Bu yakınmalarla doktora gittiğinizde, doktorunuz kulak muayenesi ile kesin tanıya ulaşacaktır.
Tedavide temel amaç, ağrı kesiciyle çocuğu rahatlatmak ve antibiyotikle enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Tedavide doktorun önerdiği süre ve doza uymak önemlidir."
Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
- Öncelikle dengeli beslenme, uygun aşılama ile çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlü tutmalısınız.
- Anne sütü alan bebeklerin, diğer pek çok enfeksiyon gibi orta kulak iltihabına karşı da korunaklı olduğunu unutmamalı, ilk 6 ay bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemelisiniz.
- Bebeğe yatar pozisyonda biberon vermemelisiniz.
- Özellikle yuva gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocuğa el yıkama alışkanlığı kazandırmalısınız.
- Bebek ve çocukları sigara dumanından uzak tutmalısınız.