Okunma Sayısı: 16200
CANLI YORUMLAR

OYUN VE OYUN TERAPİSİ

Çocuğun en mühim işi oyun!

Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar. Ayrıca oyun, çocuğun gelişimindeki en önemli araçlardan biridir. Çocuklar oynayarak dış dünyayı tanırlar ve onunla baş etmenin yollarını öğrenirler. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar için duygu ve düşüncelerin ifade edilebileceği en uygun ortam oyundur.
 
Çocukta Oyunun  Gelişim Aşamaları
 
* 0-12 Ay- Bebek dünyayı tanımak için duyu organlarını kullanır.Tekrarlanan manipulatif, tekrarlanan  oyunlar oynarlar (Cee-e). Kendi bedenini ve annenin bedenini tanır. Saç çekme, ısırma... bu dönemde ilk sözcükleri duyarız, geçiş nesneleri vardır. Geçiş Olgusu Geçiş nesnesi, oyuncak battaniye ... (D.W.Winnicott) duyarız.
 
* 1-2 Yaş- Yiyecekler ve atıklarıyla oynamak, kaba motor kullanımı, yürüme, koşma... Dış dünyayı tanımak ister. Anne baba çocuk oyunları, saklambaç, güreş oynarlar. Taklitler ve gözlemler yaparlar. (Anne taklidi)
 
* 3-5 Yaş- Kum, su, hamur, sözcükler, öyküler, müzik. Koşmak dans etmek, top oyunları, resim yapmak, deneyler, inşaa etme, puzzle türü oyunlar, grup oyunları oynayabilir. Hayali arkadaş, evcilik. (Gündelik hayatta baş edemediği şeyleri hayali arkadaşa yükler.)
 
* 5-12 Yaş- Yaratıcılık, sanat, müzik, kitap, hayvanlar, kurallı oyunlar, bisiklet, yazı yazmak, öğrenilen bilgileri kullanarak bir şeyler oluşturmak. Yarışmaya dayalı oyunlar, dramatik oyunlar, evlenme, günlük hayatın taklidi.
 
* 12 Yaş ve üstü- Yaratıcı sanat, öyküler yazmak, aşk, spor, hobiler, bilim ve teknoloji, arkadaşlıklar, sorun çözme, hayal kurmak, değişik rollere girme.
 
Oyun Terapisi

Oyun oynama yetisini sorunlar boyutunda yeniden yapılandırmadır. Oyun terapisi, güvenli bir ortam ve terapist eşliğinde gerçekleştirilir. Çocuk oyun yoluyla baş edemediği duyguları ve yaşadığı zorlukları yeniden canlandırma yaparak deneyimler ve üstesinden gelmeye çalışır. Oyun terapisi çocuğa deneyim ve duygularını yeniden canlandırma fırsatı sunduğu için iyileştirici özelliği vardır. Oyun terapisinde süreç sonuçtan önemlidir. Çocuk, terapi süresinde engellenmişlikten kurtulur ve gelişim sürecine kaldığı yerden devam edebilir.
 
Tarihe baktığımızda, oyunun yıllardan beri terapötik amaçla kullanıldığını görüyoruz. Erikson oyunu, çocuğun travmatik deneyimleri ile uğraşılarının ifadelendirmesi olan bir ego fonksiyonu olarak görmüştür. Hug-Hellmuth tarafından 1921'de kullanılmıştır ancak bir oyun tedavi tekniği geliştirilmemiştir. Anna Freud ve Melanie Klein da çocuklar ile yaptıkları klasik psikanalitik tedavi süreçleri içinde oyunu kullanmışlardır. Levy (1939), Release Therapy ile ilk yapılandırılmş oyun terapisini geliştirmiştir. Gardner (1971-1972), oyunda öykü anlatma tekniğini uygulamıştır. 1947 yılında Axline, Rogers’ın teorilerini geliştirmiş ve Nondirektif Terapi Modelini oluşturmuştur. Bu tedavide çocuğa hiçbir sınırlama ve yorum getirilmez. Ginott (1959,1961), çocuğun psikoterapisinde, sınırların önemini vurgulamış ve bir kılavuzun gerekliliğinden sözetmiştir.
 
Oyun Terapisi

Günümüzde en sık kullanılan oyun terapileri, Non Direktif Oyun Terapisi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Bilişsel Davranışçı oyun terapisi. Seans süresi 50 dakikadır.
 
Terapinin Aşamaları

Araştırma aşaması - Güvenin oluşması
Limitlerin oluşturulması - İhtiyaçların dışa vurulması
Bağımlılık aşaması
Terapötik büyüme aşaması
 
Uygulama:

0-1 Yaş - Regresif dönüşlü oyunlara ihtiyaç vardır. (Parmak boya çadır vs..)
1-2 Yaş - Duyguların dışa vurulması (Bloklar, resim kağıdı)
3-5 Yaş - Sembolik oyunlar role playing 1 (kostümler, kuklalar)
5-12 Yaş - Yapılandırılmış oyun (sanat terapisi, grup)
 
Süre:

Terapi süresi çocuğa ve soruna göre değişiklik gösterir; ancak problem davranış ne kadar yeniyse bunun aşılması o kadar kolay olacaktır.

 

Uzman Klinik Psikolog Ceyda Cecan Karakuş

 

  

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BOŞANMANIN ÖNCESİ - SONRASI
ÇOCUKLARI NASIL ETKİLER?
BOŞANMIŞ AİLEDE ÇOCUK
YAKLAŞIM NASIL OLMALI
ÇOCUKLARDA SORUMLULUK
NASIL GELİŞİR?
ÇOCUKLAR NEDEN ALAY EDER?
KİMDEN ÖĞRENİR?
REKABET ETMESİNE İZİN VERİN
6-11YAŞ ARASINDA MOTİVASYON
ASİ ERGENLE İLETİŞİM
DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
PANDEMİ DÖNEMİNDE
ÇOCUKLAR İÇİN MASAL TERAPİ
ÇOCUĞUM DEPRESYONDA
ÇOCUK DEPRESYONU
ÇOCUKLARDA SOYUT DÖNEM
ONLARI TANIYALIM
İKİ YAŞ DÖNEMİNDE PAYLAŞIM

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KÜÇÜKLERE ARA ÖĞÜNLER
MİNİK KARARLAR, MİNİKLERİN
ÇOCUĞUNUZUN SOSYAL
TV'Yİ BİRLİKTE İZLEYİN
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :