Anne karnındaki bebeğe çeşitli müzikler, şarkılar dinletmenin etkileri özellikle son yıllarda merak edilir olmuştur ve araştırılmaya başlanmıştır. Öncelikle şunu bilinen bir gerçek ki anne karnındaki bebek (özellikle 5. aydan sonra) sesleri duyabilir. Tabii hamilelikte anne karnındaki bebeğin duyması normal insanların duyması kadar net değildir, sesleri daha boğuk ve uğultulu şekilde duyar.
Bebek anne karnında dışarıdan gelen sesleri ve gürültüleri duyar, annenin kalp atış sesini, büyük damarlardan geçen kan sesini duyar; etraftaki insanların seslerini duyar ancak anne karnındaki bebeğin en net duyduğu ses annesinin sesidir. Çünkü annesinin sesi bebeğe direkt olarak kemik ve dokulardan iletilir, dışarıdaki havadan ve anne karın dokusundan geçerek bebeğe ulaşmak zorunda değildir. Bu nedenle anne karnındaki bebeğin ve yenidoğanın en alışık olduğu sesin annesinin sesi olduğu, annesinin sesini doğumdan hemen sonra bile tanıdığı ve başkalarının seslerine verdiğinden farklı tepkiler verdiği bilinen bir gerçektir.
Gebelikte bebeğin müzik dinlemesi için kulaklığı annenin karnına dayamak gerekmez, bebek müzik çalardan gelen sesleri de duyabilir.
Gebelikte bebeğe müzik dinletmek gelişimini ve zekâsını etkiler mi?
Hamilelik döneminde bebeğe müzik dinletmek bebeğin gelişmesini ve zekâsını etkilemez. Bunu gösterecek araştırmalar yoktur. Ancak müzik normal insanlarda olduğu gibi anne karnındaki bebek üzerinde de sakinleştirici bir etki yapabilir; tabii bu etki uygun ritim ve tempodaki müziklerle olur.
Bunun için en çok önerilen klasik müzik, klasik Türk müziği gibi yavaş tempolu müziklerdir. Hızlı müzikler uygun değildir. Çünkü bebek anne karnında en çok annesinin kalp atım ritmine alışkındır ve bu ritme yakın müziklerden "hoşlanabilir", bu ritmin dışındaki hızlı müzikler yabancı gelebilir ve rahatsız edebilir.
Müzik dinletmenin bebeğin zekâ ve vücut gelişimi, dil öğrenmesi, motor becerisi üzerine etkisi pek beklenmese de ilerleyen yıllarda bunlarla ilgili yeni araştırmalar yapıldıkça bilgiler netleşecektir.
Ancak kesin bir şey var ki hem normal insanlar hem hamileler üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olan müziğin bebek üzerinde de kötü bir etkisi beklenmez; tersine bebek üzerinde sakinleştirici ve doğumdan sonra da aynı müziği hatırlayarak rahatlatıcı, güven verici bir etki gösterecektir. Ayrıca müzik annenin de hamilelik döneminde rahatlamasını ve stresten uzak durmasını sağlar; bu açıdan da faydalıdır, stresin gebelikte uzak durulması gereken bir etken olduğu bilinmektedir.
Op. Dr. Dinçer YILDIRIM