Çocuğunu tek başına büyütmek zorunda olan anneler, çevresinden ve eşinden destek alarak çocuğunu büyüten annelere göre daha fazla sorumluluk alıyor. Bebeğinin fiziksel ve duygusal gelişimini sağlıklı olarak sağlamak isteyen annenin de psikolojik ve fiziksel olarak kendini iyi hissetmesi gerekiyor.
Çocuğunu yalnız büyütmek zorunda kalan anneler, çevresel destek alan annelere göre daha fazla gergin, sinirli ve mutsuz olabiliyor. Bu duyguları ortaya çıkaran en önemli etkenlerden biri annenin yeterince kendisine zaman ayıramaması olarak açıklanıyor.
Çocuk büyüten yalnız bir annenin yorgunluklarını azaltabilmesi için şunları yapması öneriliyor:
- Aşırı titiz, düzenli ve hijyen bir anne olmayı bırakmak: Bu aşırı çabalar anne üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Önceden düzenli bir eve sahip olan anne bebeğin gelmesi ile dağınıklaşan ortamdan daha fazla rahatsızlık duymakta, kalan az zamanda toparlanamayan mutfak ve odalar annenin kendisini daha gergin hissetmesine neden olmaktadır. Oysaki bu durum anne tarafından bebek gelmeden önce kabullenilmelidir. Bebekle birlikte eski düzen kalmayacak ve eve harcanan zaman bebeğe verilecektir.
- Bebeğin uyku saatlerini dinlenme zamanı olarak planlamak : Birçok annenin yaptığı en büyük hata bu noktadadır. Bu zamanları iş yaparak değerlendirmek yerine kısa uyku molaları, müzik dinleme ve dinlenme zamanı olarak değerlendirmek annenin ruh sağlığını olumlu etkileyecektir.
- Bebekle geçirilen zamandan , oyunlardan keyif almak: Gün içerisinde bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılandığı her anı oyun haline getirmek, onunla birlikte gülümsemek anneyi de psikolojik olarak rahatlatacaktır . Bedensel yorgunlukların azaltılması için keyifli dakikaların yatak oyunlarına dönüştürülmesi işe yarayacaktır.
- Kendine bakımın azalmaması: Artan sorumluluklar, yorgunluk nedeni ile anne kendi ile yeteri kadar ilgilenmemektedir. Kendine bakmayan, kendisi için çaba göstermeyen anne zamanla depresyona girebilir.
- Sosyal yaşamın bebekle birlikte kısıtlanmaması: Hamile kalmadan önce keyif aldığı aktiviteleri bebekle birlikte bitirmemek önemlidir. Çocuk doktorunun izin verdiği ortamlarda bu aktivitelere devam edilmesi annenin psikolojisi ve bedeninin dinlenmesi açısından da yararlı olacaktır.
Çalışan bir anne aynı zamanda çocuğuna yalnız başına bakmakla yükümlüyse, durum biraz daha zorlaşıyor. Çocuğunun büyüme sürecinde yanında olamayan anne, onunla yeterince ilgilenemediği düşüncesi ile yaşanan yoğun suçluluk duyguları annenin psikolojisini olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçebilmek için ise çalışan annenin psikolojik olarak rahatlayabilmesi için en önemli şey çocuğuna bakan kişiye güven duyması gerekiyor.