Dürüst olun. Bu elbette bütün detayları verin demek değil. Mesela sizinle birlikte televizyondaki deprem görüntülerini izlemesine izin vermeyin. Depremin bir doğa olayı olduğunu söyleyin. Tıpkı çiçek açması ya da çimlerin büyümesi veya volkanlar gibi yeryüzüne ait, bir yeryüzü olayı olduğunu anlatın. Önce olayı normalleştirmeyi deneyin. Ardından bu doğa olayının fazla güçlü olduğu için sağlam olmayan yapılarda zarar yarattığını ekleyin. Binaların sallandığını ve bazılarının hasar gördüğünü hatta yıkıldığını söyleyin.
Rahatlatın. Çocuklar böyle zamanlarda kendilerine ve size zarar gelmesinden korkarlar. Aklından “burada deprem olacak mı? Bizim evimiz sallanacak mı? Bizim evimiz sağlam mı? Bizim evimiz yıkılacak mı? Biz ölecek miyiz?” gibi sorular geçiyor bunu bilin. Tüm bu soruları (o sormasa bile ) yanıtlayacak şekilde konuşun. “Biz çok şanslıyız çünkü burada deprem yok. Ama olsa bile, tamam sallanırız ama bizim evimiz sağlam. Bize bir şey olmayacak.” Deyin. Kendisini güvende hissetmesine yardımcı olun.
Yardım etmelerine yardım edin. Bütün telefon şirketleri 2868’e boş mesaj atıldığında 5 Tl bağış yapıyor. Çocuğunuz sizin telefonunuzdan 2868’e boş mesaj atsın. Şimdi onunda yardımıyla depremde zarar gören ailelere su, yiyecek, yakacak ve çadır gideceğini söyleyin. Unutmayın, çocukta olsa müdahale edebildiği olaylardan daha az korkarlar. Elleri kolları bağlı değil, bir şeyler yapabiliyor. Bunu bilmesi gerekiyor.
Konuyu sürekli gündemde tutmayın. Tekrar tekrar bundan bahsetmeyin, eşinizle bu konuda o yokken konuşun, gazeteleri ortalıkta bırakmayın. Çalışıyoprsanız yardımcvınızdan siz yokken evde haber görüntülerini izlememesini isteyin.