Televizyon'un çocuklara zararlarına ilişkin haberlerden artık biz de sıkıldık. Ama madem bilim adamları yeni bir araştırma yayınlamış haberiniz olmalı diye düşündük.
İki yaşından küçük çocukların televizyon izlemelerinin sonuçları ile ilgili 1999 yılından bu yana araştırma yapan Amerikan Pediatri Akademisi, araştırma sonuçlarını açıkladı.
Akademinin araştırmasının sonuçlarına göre televizyon programları özel olarak çocuklar hatta bebekler için bile yapılsa etkileri olumsuz... Bilgisayar, telefon, televizyon gibi ışıltı saçan aletler bebeklerin beyin gelişimlerini kötü yönde etkiliyor.
Akademinin anne babalara önerisi, çocukları ile ilgilenemedikleri zamanlarda televizyonu açmak yerine, çocukların kendi kendilerine oynamalarını teşvik etmeleri. Oyuncakları ile kendi kendine oynayan çocuklar, bu sayede sorun çözebilme yeteneklerini güçlendiriyorlar. Oysa televizyon ve bilgisayar gibi araçlar çocukların hayal kurmasına engel oluyorlar.
DURUN GİTMEYİN!
Evet! Bunu biliyorduk ve hep beraber "Eee?" diyoruz.
- Çocukları günümüz teknolojisinden uzak tutmamız mümkün olmadığına göre yapmamız gereken teknolojiyi -olması gerektiği üzere- faydalı şekilde kullanmak.
- Çok işiniz var ve bir şekilde çocuğunuzu oyalamanız gerekiyor. İllaki televizyon açacaksanız en zından televizyona mümkün olduğunca uzak oturmasını sağlayabilirsiniz.
- Zeka geliştiren interaktif çocuk DVD'leri televizyon programlarından daha iyidir. Normal TV akışında çocuk sadece izleyen ama katılamayan yani pasif durumdayken, interaktif eğitim DVD'lerinde çocuk olan bitene dahil olur. (Neymiş bu renk? Kırmızı! Hadi şimdi birlikte bağıralım mı çocuklar? Kırmızııı!)
- Yabancı dil eğitimi başladıysa yeni öğrenmeye başladığı dilde yayınları izletebilirsiniz.
- Eğlenceli matematik, neşeli Fen, oynayarak İngilizce tarzı yayınlar her zaman hayat kurtarır.
- Varsa, I-pad üzerinden olaya dahil edebilirsiniz. Ipad uygulamarı içinde çocuk dostu masallar, hikaye kitapları, matematik ve çizim programları, yabancı dilde yayınlar, zeka geliştiren oyunlar, yok yok...
Teknolojiyi çocuklarımızın hayatından çıkaramayız ama teknolojinin çocuk dostu yönlerini kullanmak konusunda daha yaratıcı ve zeki davranabilmeliyiz.