Okunma Sayısı: 11911
CANLI YORUMLAR

ÇOCUĞUNUZ ÇAKI GİBİ OLSUN!

Öyleyse ne yesin?

Çocuğunuz fazla kilolu olması bir sorun yaratır mı?

Tabii ki çocukların biraz “tombul” olmaları kaygı duyulacak bir şey değildir. Ayrıca, çocuklarımızı abur cuburdan uzak tutmaya gelene kadar düşünmemiz gereken başka bir sürü şey yok mu? Hem evet, hem hayır. Çocukların, görünüşlerinden dolayı değil, kendi kimliklerinden dolayı sevildiklerini ve kabul gördüklerini hissetmeleri gerektiğini düşünerek fazla kilolu olmalarına göz yumarsanız, uzun vadede onlara hiç de iyilik etmiş olmazsınız. Obez çocukların çoğu, büyüyünce obez yetişkinler olurlar ve hiçbir zaman sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinemezler. Vücudunun görüntüsüyle ilgili takıntılı olmaları çocuklar için hiç kuşkusuz ki sağlıklı bir şey değildir, ancak çocuğunuz sizden iyi beslenmeyi öğrenirse bu bilgiyi yetişkinliğinde de kullanabilecektir.

Obezite bir çocuk için zor bir durumdur: Çocukken fazla kilolu olan birinin yetişkin olduğunda kalp hastalığından dolayı ölme olasılığı iki kat fazladır; şişman yetişkinler haline gelen şişman çocukların, yüksek tansiyonla ilgili sorunlar yaşama ve bazı kanser türlerine yakalanma riskleri daha yüksektir.

Çocuklarda obezitenin, henüz çocukken görülen etkileri de olabiliyor. Şeker hastalığına yakalanan çocukların sayısındaki belirgin artış, büyük ölçüde artan obezite oranlarına bağlanmaktadır. Ayrıca şişman çocuklar, uyku bozuklukları ve özgüven eksikliği gibi psikolojik sorunlara da daha yatkındırlar.

Kötü beslenen her çocuk obez değildir ama bu, sağlık sorunları açısından risk taşımayacağı anlamına da gelmez. Fazla yağlı bir beslenme düzeni olan zayıf bir çocukta da, kalp hastalıkları açısından risk oluşturan yüksek kolesterol görülebilir. Meyve, sebze ve tam tahıllı ekmekten alınabilen A,C ve E vitaminlerinden yoksun bir beslenme düzeni, çocuğunuzun kalp hastalıklarına ve kansere yakalanma riskini artırır. Çok tuzlu yemek de sağlığa zararlıdır; tuz tansiyonu yükseltir, inme ve kalp krizine yol açabilir. Yanlış beslenme, temel bazı organların işleyişlerini etkileyebilir. Ayrıca, konsantrasyon eksikliği ve hiperaktivite gibi davranış sorunlarına da yol açtığı gözlenmiştir.

Yani, kötü beslenme, çocuğun zihinsel ve fiziksel sağlığını pek çok açıdan etkiler. Bu sorunun aşağıdaki rahatsızlıklara neden olduğu düşünülmektedir:

  • Konsantrasyon eksikliği
  • Ruh halinde dalgalanmalar ve hiperaktivite
  • Belirli gıdalara karşı saplantılı tutku
  • İletişim sorunları
  • Yorgunluk ve asabilik
  • Panik ataklar ve anksiyete (derin kaygı)
  • Astım ve diğer alerjiler
  • Uyku sorunları
  • Öğrenme güçlükleri

Diğer yandan, araştırmalar iyi bir beslenme düzeninin çocuğun sağlıklı bir kiloda olmasına, fiziksel gelişiminin desteklenmesine ve kalp hastalıkları veya kanser gibi ölümcül hastalıklara karşı korunmasına yardım ettiğini göstermiştir. Sağlıklı beslenmenin çocuğunuzun davranışları üzerinde de olumlu bir etkisi vardır; konsantrasyonunu geliştirerek okulda daha başarılı olmasını sağlar. Hatta iyi beslenme, gün boyunca çocuklara daha fazla enerji sağlar ve gece de daha iyi uyumalarına yardım eder.

Çocuklar ne yemelidir?

Anne babaların işi, özellikle çocukların nasıl besleneceği konusunda iyice zorlaşabilir. Örneğin hem kalsiyum almaları için çocukların bolca süt içmesi gerektiği söylenir, diğer yandan süt ürünleri alerjisine dikkat etmemiz hatırlatılır. Bu tüm yiyecek çeşitleri için geçerlidir ve son yıllarda görülen deli dana hastalığı, kuş gribi gibi büyük paniğe yol açan olaylar, anne babaların kafalarını tamamen karıştırmıştır. Peki o zaman, çocuklar ne yemelidir?

Sağlıklı beslenmenin temel unsurları artık bellidir. Yetişkin de olsanız, çocuk da olsanız önerilen şey aynıdır: Dengeli bir beslenme, çok çeşitli gıda türlerini içermelidir:

  • Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze
  • Tam tahıllı ekmek ve tam tahıllı kahvaltı gevreği gibi rafine edilmemiş nişastalı yiyecekler
  • Et, balık, yumurta ve mercimek gibi protein açısından zengin yiyecekler
  • Bazı süt ürünleri

Yiyeceklerin işlenmemiş olması ve taze hazırlanması da önemlidir, çünkü hazır yiyeceklerde fazla miktarlarda koruyucu madde, yağ ve tuz bulunurken, içerdikleri vitamin ve mineral değerleriyse düşüktür. (Yağ ve tuz, belirgin bir lezzeti olmayan işlenmiş yiyecekleri lezzetlendirmenin en ucuz yoludur.)

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLAR İÇİN ALTIN İKİLİ
ÇOCUKLARDA ŞAŞILIK
ÇOCUĞUNUZUN İLK MÜRÜVETİ
DEMİR EKSİKLİĞİ
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :