Sağlık Bakanlığı teşkilat yasası yayımlanan geceyarısı KHK’sı ile yürürlüğe girdi. Yabancı doktor ve hemşire yasalaşırken, Kamu Hastane Birlikleri de hayata geçti. Devlet hastanelerinde sözleşmeli bürokrat dönemi açılırken, özelden de yönetici transfer edilebilecek.
Birlikler yasalaştı
1 yıl içinde bakanlığa bağlı 2. ve 3. basamak sağlık kurumları, il düzeyinde Kamu Hastaneleri Birlikleri bünyesine alınacak. Birlik kapsamı dışında sağlık kurumu bırakılmayacak. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin ilgili birimleri, karşılıklı olarak işbirliği çerçevesinde birlikte kullanılabilecek. Kamu Hastane Birlikleri’nin oluşturulmasıyla birlik kapsamındaki sağlık kurumlarında bulunan baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı ve başhemşire kadrolarında bulunanların görevleri otomatikman sona erecek. Geçici madde uyarınca bu kadrolar, taşra ve merkezde “uygun görülen” kadrolara atanacak.
KHK ile 657 sayılı Kanun’a tabi olmaksızın sözleşmeli personel çalıştırılması ve yabancı uzman istihdamı da yasalaştı. Yayımlanan KHK ile “Türk hekimlerinin” ibaresi “hekimlerin” şeklinde değiştirilerek yabancı hekimin önü açıldı. “Hemşireliği Türk kadınlarından başka kimse yapamaz” ifadesi de “Hemşire unvanı kazanmış olanların dışında hiç kimse Türkiye’de hemşirelik mesleğini icra edemez” ifadesi ile değiştirildi.
Böylece yabancı hemşirelerin Türkiye’de çalışmasının da yasal zemini hazırlandı.
Özelden transfer
KHK ile genel sekreter, idari ve mali hizmetler başkanları, hastane yöneticisi, müdür ve müdür yardımcısı sözleşmeli olarak çalıştırılabilecek, özelden de transfer edilebilecek. Genel sekreter için 8 yıl, idari ve mali hizmetler başkanları, hastane yöneticisi ve müdürler için özel sektörde en az 5 yıl tecrübe aranacak.
milliyet