Beslenme ve Diyet Uzmanı Gonca Güzel, yapılan araştırmaların da ortaya koyduğu üzere okul çağındaki çocukların bir çoğunun kahvaltı etmeden evden çıktıkları gerçeğine dikkat çekerek, anne babalara, çocuklarının beslenmesinde “Gökkuşağı Modeli”ni uygulamalarını öneriyor.
Gökkuşağı gibi renkli beslenme programında, çocukların özellikle sebze ve meyve tüketimlerinin artırılması amaçlanıyor. Gökkuşağı modelinde yer alan en önemli besin öğeleri ise “Karbonhidratlar, süt ürünleri ve proteinler”.
Güzel, bu modelin, çocukların beslenmeyi kolaylıkla anlayıp, uygulamaları için kendilerinin ortaya çıkardığı bir beslenme eğitim programı olduğunu söylüyor. Çocukların sağlıklı beslenmeyi, faydalarıyla beraber öğrenmesinin hedeflendiği bu programa göre en önemli besin öğeleri şunlar;
1.Karbonhidratlar:
Ekmek, pilav, makarna, unlu gıdalar karbonhidrat içerir. Rafine edilmiş ise beyaz, rafine edilmemiş ise esmerdir. Enerji verir, B vitaminleri ve lif içerir. Günde en az 6 porsiyon karbonhidrat tüketmeliyiz.
2.Süt Ürünleri:
Süt, yoğurt, peynir, sütlü tatlı, dondurma, süt ürünleridir. Kemiklerin gelişimini sağlayan Kalsiyum ve D vitamini içerir. Boyumuzun uzamasını sağlar. Günde 3 kase süt veya yoğurt tüketmeliyiz.
3.Proteinler:
Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, kuruyemişler protein içerir. Büyümemiz için gerekli aminoasitler proteinlerden sağlanır. Kaslar, cilt, saç ve dokularımızın yapısında bulunur. Günde 3 porsiyon protein almalıyız.
Gonca Güzel’in önerdiği Gökkuşağı Beslenmesi’nde Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için 6 önemli faktör bulunuyor.
■Kahvaltı etmek
■Renkli beslenmek
■Süt, yoğurt, peynir yemek
■Et, tavuk, balık yemek
■Esmer Ekmek, Makarna, tahıl yemek
■Düzenli beslenmek
Çocuklarınızı Haftanın Her Günü Farklı Renklerle Besleyin!
Gonca Güzel, Gökkuşağı gibi renkli beslenmeyi, çocuklarda sebze ve meyve tüketimini arttırmak için tavsiye ediyor. Buna göre; “Ailelere bir haftalık gökkuşağı beslenme tablosu hazırlayarak, çocuğun okula gittiği her gün hangi renkten sebze ve meyve yediğini o tabloya yazmasını öneriyoruz. Böylelikle çocuğun nasıl beslendiğini bu tablodan kontrol edip ona göre eksik sebze ve meyveleri beslenmesine eklemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuklara hangi renkte hangi besin olduğu sormanız ve tek tek renklerine göre tablonun üzerine o besinleri yazmanız gereklidir” diyor.
Kırmızılar: Kırmızı elma, Vişne, Kiraz, Kırmızı biber, Domates, Çilek
Beyazlar: Karnabahar, Turp, Sarımsak, Mantar, Soğan, Patates
Sarılar: Portakal, Mandalina, Greyfurt, Limon, Muz, Kavun, Kayısı, Şeftali, Havuç, Ananas
Yeşiller: Salatalık, Brokoli, Kereviz, Kiwi, Marul,Bezelye, Ispanak, Kabak, Semizotu
Morlar: Patlıcan, Mürdüm eriği, Böğürtlen, İncir, Üzüm, Lahana.