Okul dönemindeki çocukların çok büyük bir motivasyonu vardır dersler konusunda: Kırtasiye alışverişi!
Yeni, gıcır defterler; renkli kalemler, boyalar... Kırtasiye eşyalarına yeni giyecek ve ayakkabı da eklenir çoğunlukla. Yeni alınmış bir eşya çocuğu heyecanlandırır, cesaretlendirir; bu kesin. Ancak çocuğun okuldaki başarısı, ailenin salt tüketim çılgınlığıyla paralel seyretmez. Anne-babanın çocuk yetiştirme tutumu; öğrencinin fiziksel, zihinsel, psikolojik gelişimi, verimli ders çalışma becerileri gibi pek çok etmene bağlıdır. Anne-babanın eğitimin önemli olduğu iletisini çocuklarına aktarmaları, onların okul hayatlarıyla yakından ilgilenmeleri çok önemlidir. Yetişkinlerin çocuklarına duydukları sevgiyi, onların her istediklerini satın alarak göstermeleri doğru bir yaklaşım değildir.
Bu tutumu, alışverişe de yansıtmak önemlidir. Çocuklar, bilinçli tüketici olmayı da, okul döneminde, ailelerinden öğrenir. Okul dönemi alışverişte, hem çocukların sağlığı hem de tüketim konusunda bilinçlenmeleri için aileler kadar üreticilere de iş düşer.
Üreticiler öğrencilere yönelik malzemeleri Avrupa standartları doğrultusunda sağlığa uygun, işlevsel, uzun süreli kullanıma olanak sağlayacak şekilde tasarlamalıdırlar. Firmaların okul malzemeleri satışında öğrencileri aşırı tüketime sürükleyen kampanyalardan kaçınmaları etik bir yaklaşımdır. Üretim ve pazarlama işlevlerini yürüten firmaların promosyonlarda eğitimsel araç-gereçlere yer vermeleri uygundur. Firmalar düzenleyecekleri kampanyalarla alım gücü düşük ailelere destek olmalı, toplumsal dayanışmayı pekiştirecek etkinliklere önderlik etmelidirler. Alışverişe gelen çocuklara ait az kullanılmış kitap v.b. malzemeler toplanarak ihtiyacı olan öğrencilere iletilebilir. Özellikle kağıt ve benzeri kırtasiye malzemelerinde geri dönüşüm projeleri medya, firma ve okullar tarafından desteklenmelidir.
Anne-babaların okul alışverişlerini kolaylaştıran öneriler şunlar olabilir:
1. Alışveriş öncesi dolaplardaki giysileri gözden geçirin. Küçülmüş ya da kullanılmayan kıyafetleri diğer kardeşler veya yardım kurumlarına vermek üzere düzenleyin.
2. İhtiyaç listesi yaptıktan sonra öncelikleri belirleyin.
3. Ürün kataloglarını çocuğunuzla birlikte inceleyin. Bütçenize uygun eşyaları seçin.
4. Her ne kadar dönemi ortalamış olsak da, okullar açılmadan tüm alışverişinizi tamamlamayın. Arkadaşlarının eşyalarını gören çocuklar kolaylıkla fikir değiştirebilirler.
5. Kullanımı kolay giysiler seçin, örneğin geniş yakalı tişörtler, düz ve iri düğmeler, kolaylıkla erişilen cepler v.b.
6. Okul çantaları genellikle çok büyük ve ağır oldukları için kas ve baş ağrılarına yol açarlar. Desteklenmiş omuz ve bel kayışları olan sırtçantalarını yeğleyin.
7. Kalem seçiminde kaliteli mineli, kolay açılır, renk karışımında zengin çeşitlemeler sunan, farklı yüzeylerde uygulanan, yıkanabilir boyaları tercih edin.
8. Kağıt, kalem, defter gibi sık kullanılan kırtasiye malzemelerini birkaç aile birleşerek toptancılardan almak bütçenizi rahatlatabilir.
9. Yüzme kursu için mayo, terlik vb. gereksinimleri karşılarken yaz indirimden yararlanabilirsiniz.
10. Okul alışverişinde bilinçli tüketici olarak davranarak, önceden belirlenmiş bütçeye bağlı kalarak çocuklarınıza örnek olun.