Okunma Sayısı: 13891
CANLI YORUMLAR

PLASTİK BİBERON VE EMZİK

Ne kadar güvenebilirsiniz?

Bebeğime hangi biberonu kullanayım? Süt sağma makinemin malzemeleri için hangi markaları önerirsiniz?

Çocuk doktoru olarak yukarıdaki sorulara bütün meslek hayatım boyunca muhatap oldum. Ama son aylarda bu sorularla daha sık karşılaşıyorum. Hatta toplumda ve anne babalarda bu konularda giderek artan bir kaygıdan söz edebiliriz. Giderek artan bu kaygının kaynağı nedir? Haklılık payı ne kadardır? Bu kaygılar bilimsel araştırmalarla ve gerçeklerle ne derecede uyuşmaktadır?

Geleceğimiz ve mutluluk kaynağımız olan yavrularımız bizim için her şeyden daha değerlidir. Onları her türlü tehlikeden gözümüz gibi sakınırız. Onlara kendi ellerimizle küçücük bile olsa bir zarar vermeyi, düşünmek şöyle dursun, aklımıza bile getirmeyiz.

Peki günlük yaşamımızda kullanageldiğimiz bazı eşyalarla ve bebek malzemeleriyle kendi ellerimizle yavrularımıza, farkında olmadan, zarar veriyor olabilir miyiz? Örneğin biberonlar zararlı mıdır? Biberonlardan başka emzikler (yalancı memeler), süt sağma makinelerinin kapları ve süt saklama torbaları ne kadar sağlıklı? Bu ürünlere ne kadar güvenebiliriz?

Emzikler (yalancı memeler), biberonlar ve süt sağma makineleri...

Eğer bebek sahibiyse yukarıdaki eşyaların hiç olmazsa birkaçını her anne baba kullanmıştır. Hele çalışan annelerin yavrularını kendi sütleriyle besleme tutkusu son yıllarda süt sağma makinelerinin kullanımının çok yaygınlaşmasına neden olmuştur. Yani bu bebek malzemeleri anne babaların günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçasıdır. 

Peki kullandığımız bütün markaların ürünleri yeterince sağlıklı mı? Biberonumuza veya süt sağma cihazımızın malzemelerine ne kadar güvenebiliriz?

Son yıllarda anne babaların çok ilgilendikleri bir konu bu. En son aylarda bu konudaki merakın giderek artarak endişe verici bir kaygı hâline geldiğini anlamak için medyaya veya internet sitelerine kısa bir göz atmak yeterli. Peki dünya kamuoyunun giderek artan bir şekilde ilgilendiği bu konunun ve onun doğurduğu kaygının kaynakları nelerdir? Niye gündemde önemli bir yer işgal etmeye devam ediyor?

Bildiğiniz gibi bazı emzik, biberon ve süt sağma ve saklama kapları polikarbondan yapılmıştır. Polikarbon (PC) bir çeşit plastik olup ana maddesi bisphenol A'dır (BPA). Birçok ülkede yapılan araştırmalarla BPA maddesinin fare sağlığına zararlı olduğu gösterilmiştir.

BPA'nın sağlık üzerindeki bazı zararlarını şöylece özetleyebiliriz:

1)Obeziteye yani şişmanlığa yol açabilir.

2)Diyabete yani şeker hastalığına yol açabilir.

3)Hiperaktivite yapabilir.

4)Düşüklere yol açabilir.

5)Sperm kalitesini bozarak ve sperm miktarını azaltarak kısırlığa neden olabilir.

6)Prostat kanserine ve meme kanserine yol açabilir.


BPA'lı eşya ve malzemelerin kaynatılması veya sterilize edilmesi sırasında ortaya çıkan polikarbonun sağlığı tehlikeye atmasından endişe ediliyor. Peki bu kaygının gerçeklik payı nedir? Bilimsel bir temeli var mıdır?

Bu konuda çok sayıda ülkede çok sayıda araştırma yapılmakta olup bu araştırmaların bir kısmı sonuçlanmıştır. Bir kısım araştırma ise halen yürütülmektedir. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlara göre (Temmuz 2009 ayı itibariyle); halen piyasada bulunan BPA’lı ürünlerin ve BPA’lı çocuk malzemelerinin içeriğindeki mevcut BPA düzeyi sağlığa zarar verecek derecede değildir. Ancak bu konudaki araştırmaların henüz bitmediğini ve ileride sonuçlandırılacak araştırmalardan farklı sonuçlar ortaya çıkabileceğini akılda bulundurmakta fayda vardır.

Bu aşamada benim çocuk doktoru olarak topluma ve özellikle anne babalara önerilerim şunlardır:

1)Piyasada BPA kullanılmadan üretilmiş biberon ve süt sağma kabları mevcuttur. Anne babaların özellikle bunları kullanmalarını öneririm.Bu ürünlerin üzerinde Türkçe BPA'sız veya İngilizce BPA free yazısını özellikle aramanız iyi olur.

2)Bu ürünlerin BPA'sız (BPA free) çeşitlerini bulamazsanız cam şişe kullanılarak üretilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz.

3)BPAnın sağlığa zararları konusundaki araştırmalar yüksek miktarlardaki BPA'nın fareler üzerinde uygulanmasına dayanmaktadır. Yani henüz insanlar üzerinde yapılmış yeterli araştırma yoktur. Bu konuda çok önemli bir nokta olarak dikkatinizi çekmek isterim ki: Deney ve araştırmalarda kullanılan BPA düzeyleri günlük hayatta karşılaştığımız piyasa ürünlerinde kullanılan miktarlardan çok ama çok daha fazladır. Bu yüzden dikkati elden bırakmaksızın halen devam etmekte olan araştırmaların sonuçlarını sabırla beklemeliyiz.

4)Kendi çocuğum veya yakınım için bir tercihte bulunacak olsaydım haklarındaki şüpheden temizleninceye kadar BPA’lı ürünleri kesinlikle kullanmaz mutlaka BPA'sız (BPA free ) ürünleri seçerdim.


*Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seydi Battal Gölgeli'nin makalesinden alınmıştır.


  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BEBEĞİNİZE DOKTOR SEÇ...
BİBERON MAMASI SEÇİMİ
GÖBEK KORDONU NE ANLATIYOR
BEBEKLERE BAL UYARISI
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
TOPLAYIN
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :