Okunma Sayısı: 12053
CANLI YORUMLAR

DİŞ BAKIMINI CİDDİYE ALIN

Dişlerinizin ömrünü uzatın

Gün boyunca ayıracağımız kısacık zamanlar ağız ve diş sağlığımızı, dolayısıyla da estetiğimizi korur. Uygun bir diş fırçası ve diş macunuyla günde iki kez fırçalamak, dişlerimizin inci gibi görünmesini sağlar. Ayrıca altı ayda bir diş hekiminde yapılacak kontroller dişlerimizin ömrünü uzatır.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Mihmanlı, ağız ve diş sağlığı konusunda bilinmesi gereken 20 püf noktasını anlattı:

1-ÖNCE DİŞ FIRÇASI ALIN: Diş estetiği, diş fırçalamayla başlar. Bunun için de öncelikle uygun bir diş fırçası ve diş macunu almak gerekiyor. Çok sert fırçalar dişleri aşındırabilir, çok yumuşak fırçalar ise dişleri temizlemeyebilir. Dişler, orta sertlikte diş fırçasıyla fırçalanmalı. Ancak dişlerde hassasiyet varsa yumuşak diş fırçaları kullanabilir. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarı, ‘mercimek tanesi’ büyüklüğünde olmalı. Dişlerin mine tabakasını çizebileceğinden, granülleri büyük olan macunların uzun süreli kullanımından kaçınılmalı.

2-FIRÇALAMADAN YATMAYIN: Diş fırçalamak diş estetiğini sağlamak için en kolay ve en ucuz yöntemdir. Dişlerinin üzeri bakteri plağıyla (mikrop tabakası) kaplı olan, dişeti kenarlarında tartar dediğimiz diş taşları bulunan ve ağız kokusu olan bir kişinin diş şekli ne kadar güzel olursa olsun, yine de kimseye estetik görünmez. Bu nedenle dişler mutlaka günde en az iki kez; kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Diş fırçalama işlemi bitince, dilin üst kısmı da yumuşakça fırçalanmalı.

3-DOĞRU FIRÇALAYIN: Dişleri nasıl fırçaladığınız da diş sağlığı ve estetiği açısından önemlidir. Dişleri fırçalarken şu yöntem izlenmeli: Fırçayı diş-dişetinin birleştiği kısma yerleştirip, dairesel olarak masaj yapar gibi ovalayıp, sonra üst çeneyi aşağı doğru, alt çeneyi de yukarı doğru fırçalamalıyız. Dişler sert fırçalarla ve sertçe fırçalanırsa, dişlerde aşınmalar oluşabilir. Bu da estetik açıdan kötü görünmeye neden olur. Ayrıca diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcuttur.

4-DİŞ HEKİMİNİZİ İHMAL ETMEYİN: Ağız sağlığı için 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmeli. Yılda bir kez dişlerdeki taşlar, nikotin lekeleri ve çay-kahve  lekeleri temizletilmeli.

5-DİŞ SAĞLIĞI BEBEKLİKTEN BAŞLAR: Ağız ve diş yapısında estetik olmayan görüntü, genellikle çocukken ya da yetişkinlik döneminde edinilen kötü alışkanlıklardan kaynaklanır. Çocukken parmak emme ve tırnak yeme alışkanlığı, ağız açık olarak uyuma ve emziğin uzun süre kullanılması diş estetiğini bozar.

6-BALLI SÜT DİŞİ ÇÜRÜTÜR: Bebekken biberonun içindeki süte bal-pekmez gibi şekerli yiyeceklerin katılarak çocuğun uyutulması ve biberon alışkanlığının uzun süre devam etmesi; süt dişlerinin yapısını bozar ve dolayısıyla daimi diş estetiğini bozar.

7-SÜT DİŞİNİ HAZİNE GİBİ KORUYUN: Daimi dişlere rehber olan süt dişlerinin vaktinden önce çürümesi ve kaybedilmesi, ağızdaki diş dizisi dengesi ile diş estetiğini bozar. Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur. Bu yüzden süt dişlerini sallanıp düşünceye kadar korumak gerekir. Süt dişleri çürükse dolgu yapıp ağızda tutmak gerekir. Süt dişi çekilmek zorundaysa çekip, ‘yer tutucu’ dediğimiz apareyi yapıp, altındaki daimi dişin rahatça ve düzgün çıkması sağlanmalı. 

8-SICAK-SOĞUK ŞOKU DİŞİ ÇATLATIR: Aşırı sıcak içeceklerden sonra çok soğuk şeyler içilmesi, dişlerin mine tabakasında çatlaklara neden olur; bu da dişin görüntüsünü bozar ve dişlerde hassasiyet meydana getirir.

9-AĞIZ KOKUSUNUN İLACI FIRÇALAMA: Geçmeyen ağız kokuları; kişinin ağzı açmadan konuşmasına ve gülmemesine, bu da ağız yapısının estetiğinin bozulmasına neden olur. Şiddetli ağız kokusu varsa; uyanır uyanmaz dişleri fırçalayıp, kahvaltıdan sonra bir defa daha fırçalayıp işe öyle gidilmeli. Ayrıca gece yanımızda uyuyana saygı açısından mutlaka uyumadan önce dişler fırçalanmalı!

10-ÇOCUKLARA DEĞİL YETİŞKİNLERE DE DİŞ TELİ: Dişlerimiz çapraşıksa, hayatımızın her döneminde, diş teliyle düzeltebiliriz. Ortodonti (tel tedavisi) alanındaki gelişmeler sayesinde; tel tedavisi sadece çocuklara değil, erişkin hastalar için de uygulanabiliyor. Tel tedavisi sayesinde her yaşta düzeltme yapılarak, güzel gözüken dişlere sahip olunabilir.

11-DİŞ ETİ HASTALIKLARI ESTETİĞİ BOZAR: Diş eti hastalıkları; en az önemsenen, en çok diş kaybına neden olan ve ağız estetiğini bozan hastalıklardır. Diş eti hastalıkları; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Diş etinin kızarık, şiş ve ödemli görünmesine neden olduğu için diş estetiğini de olumsuz etkiler. Düzenli hekim kontrolleriyle ve gerekliyse diş taşları temizletilerek kontrol altında tutulabilir.

12-ESTETİK İÇİN SEÇENEK ÇOK: Ağzın gülme hattındaki estetiği yeniden sağlamak için beyaz dolgular, altında siyah metal olmayan kaplamalar (zirkonyum) ve  laminalar (yaprak diş) en çok tercih edilen tedavi şekilleridir.

13-BEYAZLATMADAN KORKMAYIN: Eğer dişler yeterince beyaz değilse, beyazlatma (bleaching) denilen kimyasal bir yöntemle dişler rahatlıkla beyazlatılabilir. Beyazlatma; normal diş rengini daha da açmak için yapılır. Beyazlatmayı yapacak hekimin tavsiyelerine uyulursa, beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur

14-SAĞLAM DİŞİ KORUMANIN YOLU İMPLANT: Kaybedilen dişler nedeniyle estetiğimiz bozulmuşsa, bunları en uygun olarak diş implantı yaptırarak estetiğimizi yeniden kazanabiliriz. İmplant; eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanabilir. Doğal dişlere en doğru alternatif olan diş implantlarının en büyük avantajı, bitişik dişlerin kesilmemesidir. İmplantlar sayesinde hem sağlam dişlerinizi korumuş olursunuz, hem de doğal bir gülümsemeye sahip olursunuz.

15-KALP VE ŞEKER KONTROL ALTINDA OLMALI: Kalp ve şeker hastalığı olanlar; hastalıkları kontrol altındaysa ve uygun çene kemiğine sahiplerse her yaşta diş implantı yaptırarak estetiklerine kavuşabilirler. İmplant; sadece büyüme ve gelişimini tamamlamamış çocuklarda ve kontrol altında olmayan kalp ve şeker hastalığı durumlarında yapılmaz.

16-PROTEZLER TUTMUYORSA İMPLANT: Alt ve üst çene hareketli damak kullananlar; protezleri devamlı hareket ediyorsa, düzgünce tutmuyorsa, rahat gülemiyor ve yemek yiyemiyorlarsa, bu hastalar diş implantı yaptırabilir. Böylece  tüm bu sıkıntılardan kurtulabilir ve özgüven ile estetiğe kavuşabilirler.

17-HAMİLELİKTE DE DİŞ TEDAVİSİ YAPILIR: Acil olan diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir. Gerekirse kadın doğum doktoru ile konsültasyon yapılabilir. Hamilelik sırasında çektiğiz diş ağrısının hamileliğe yan etkisi, diş tedavisinden kat kat daha fazladır.

18-YİRMİLİK DİŞİNİZDEN KURTULUN: Tam çıkamamış ve sürekli iltihaplanan yirmi yaş dişlerinizi mutlaka tedavi ettirmelisiniz. Bu dişler, diğer dişleri iterek özellikle ön bölge dişlerde çapraşıklığa neden olup diş estetiğini bozabilirler. Gömülü kaldıkları için iltihaplanmalara, kistlere ve dişlerde eğriliklere neden olurlar. Ağız sağlığında birçok probleme neden olan yirmilik dişlerden küçük bir operasyonla kurtulmak mümkün. Çekilen 20 yaş dişlerinin yerine protez diş yaptırmaya gerek yoktur.

19-DİŞ GICIRDATMA DİŞLERİ AŞINDIRIYOR: Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı varsa, mutlaka tedavi etme yoluna gidilmeli. Yoksa dişlerde aşınmalar oluşur ve ön bölge dişlerinin boyunun kısalmasına neden olur ki bu da diş görüntüsünü ve sağlığını bozar.

20-ÖNCE DİŞ HEKİMİ KOLTUĞU SONRA NİKAH MASASI: Evlenmeden önce mutlaka diş hekimi kontrolünden geçip, diş tedavilerini yaptırıp, dişler temizletilmeli. Böylece düğünde dişler ışıl ışıl parıldar, ömür boyu saklanacak düğün fotoğraflarına rahatlıkla gülümserken, dişler daha güzel ve estetik görünür.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU
EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR
YAZ SICAKLARI BAŞLADI
HAMİLELER DİKKAT
BİNLERCE ÇOCUK AYNI ANDA
DİŞLERİNİ GÜÇLENDİRECEK
ŞAKA YAPILDIĞINDA KÜSME
KENDİSİNE GÜLMEYİ ÖĞRETİN!
LİSEYE GÖNDERMEYENE CEZA
VELİLER TAKİBE ALINIYOR
ÖZGÜRLÜK MÜ BEBEK Mİ?
KADINLARIN YENİ SORUNU
DİLDE PEŞİN HÜKÜMLÜ OLMAYIN
CÜMLE KURARKEN DİKKAT
"MORFİN ETKİSİ YARATIYOR"
SAĞLIKTA KRİTİK 7 HATA

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DAHA ERKEN GELİŞİYORUZ
BASİT BİR SOLUK TESTİ AMA
KALBE YAPILAN 11 KÖTÜLÜK
AYAKKABILARINI BAĞLIYORSA
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
BAZILARI KASLI SEVER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :