Boyun fıtığı, tendinit, karpel tünel ve miyofasiyel ağrı sendromu… Bu hastalıklar günlük yaşamdaki basit hareketlerin bile yapılmasını önleyebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Ortak noktaları ise bilgisayarla çalışan kişilerde en sık görülen sağlık sorunu olmaları. Aslında bu hastalıklardan sadece 12 basit önlem alarak korunmak mümkün!
Bilgisayarların kullanımı ile işlerin yapılabilme hızının artması, iş yoğunluğunun artışını da beraberinde getiriyor. Çalışanların ekran karşısında daha çok zaman geçirmeleri ve buna bağlı fiziksel kondisyonlarının düşük olması, bilgisayarları aşırı ve hatalı kullanmaları sağlık sorunlarının artmasına neden oluyor.
Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ayçe Atalay, bilgisayarın aşırı kullanımına bağlı zorlanmalarda en çok boyun fıtığı, tendinit, karpal tünel ve miyofasiyel ağrı sendromunun ortaya çıktığını belirterek, “Aslında bu hastalıklardan basit önlemler ile korunmak mümkün olabiliyor. Ancak gereken önlemler alınmaz ve hastalık ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalı. Çünkü erken tanı bu sağlık sorunlarının hızlı şekilde tedavi edilmesi sağlanabiliyor. Bunun aksine geç kalındığında ise iyileşme süresi gecikiyor ve hastalık kronikleşebiliyor” diyor.
Bilgisiyar hastalıklarından korunmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz;
- Bilgisayar ekranınızı direkt olarak karşınızda tutun
- Klavyeniz dirseklerinizden hafifçe aşağıda olsun
- Mouse’u nazik kullanın
- Mouse kullanım süresine dikkat edin
- Her yarım saatte bir mola verin
- Öne eğilmeden oturun
- Pozisyonunuzu sık sık değiştirin:
- Sandalyeniz her yöne hareket edebilsin
- Ergonomik ortam hazırlayın
- Telefonu omuz ve baş arasına sıkıştırmayın
- Ofis malzemelerinizi düzenleyin
- Egzersiz yapın
Bilgisayar kullanımına bağlı ortaya çıkan hastalıklara zemin hazırlayan faktörler kişisel, çevresel ve psikolojik faktörler olarak sıralanabiliyor. Bunlardan bazılar ise şöyle sıralanıyor: Tekrarlayıcı hareketlerin uzun süreli olarak yapılması, duruş bozukluğu, sabit bir pozisyonda uzun süreli kalınması, bazı durumlarda gerekenden fazla güç sarf edilmesi, kötü ergonomik donanım veya havalandırmanın kötü olması, işlerinden memnun olmamak ve monoton işler, ağır iş yükü ve sorumluluklar, iş yerlerindeki iş arkadaşı veya amirin desteğinin zayıf olması, sigara kullanımı ve yaşın ilerlemesi.