Bebek sahibi olmayı planlamaya başladığınız andan itibaren sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için uzman yardımı almak çok önemlidir. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Eylem Şeker Arı, rahat bir hamilelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için, gebelik öncesinde yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
“Hamilelik öncesi olası risklerin araştırılması gerekir”
Günümüzde, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin daha bilinçli davrandıklarını söyleyen Op. Dr. Arı; “Geçmişte hamilelik döneminde dahi düzenli kontrollerini yaptırmayan çiftlere daha sık rastlanıyordu. Oysa ki bu kadar önemli bir kararı aldıktan hemen sonra; olası risklerden uzak bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için; hamileliğin başlamasından en az 3 ay önce doktora başvurmak gerekmektedir. Doktorla yapılan ilk görüşmede çiftin ailesinde genetik hastalıklara rastlanıp rastlanmadığı ve doğuştan gelen bir risk taşınıp taşınmadığı sorgulanır. Böyle bir rahatsızlık olması durumunda ise çiftlere hastalık konusunda danışmanlık yapılmaktadır” dedi.
Gerekli testlerle hem kendinizi hem bebeğinizi koruyun!
Op. Dr. Arı, hamilelik öncesinde bazı tetkiklerin yapılması gerektiğinin altını çizdi ve ekledi: “Tam kan sayımı, tam idrar tahlili, hepatit taramaları, açlık kan şekeri, tiroid fonksiyon testleri ve tansiyon ölçümü mutlaka yapılmalıdır. Küçük çaplı bir check up programını anımsatan bu testler sayesinde; bir hastalık tespit edildiği takdirde, hamilelik öncesi gerekli tedaviye başlanması mümkün olabilmektedir.”
Sigara, alkol ve stresten uzak durmak çok önemli!
Hamilelik öncesinde anne adayının yaşam tarzında bazı düzenlemeler yapması gerektiğini belirten Op. Dr. Arı, sözlerine şöyle devam etti; “ Anne adaylarına gebelik öncesinde “pap smear” testi yapılır. Kişide hamilelik başlamadan önce vajinal enfeksiyon varsa tedavi edilir. Jinekolojik muayenelerde, miyom ya da rahimde şekil bozukluğu gibi, düşüğe ve erken doğum riskine sebep olabilecek sorunlar varsa tespit edilir, gerekirse tedavisi yapılır. Öte yandan, anne adayları sigara ve alkol kullanımını tamamen kesmeleri, düzenli beslenme alışkanları edinmeleri ve doktora danışmadan ilaç kullanmamaları gerektiği konusunda uyarılmaktadır. Bu dönemde, radyasyondan olduğu kadar; stresten de uzak kalması gereken anne adayına bebeğin sağlıklı gelişimi için folik asit takviyesi verilmektedir. “Nöral tüp defekti” adı verilen, bebeğin beyin ve omuriliğini oluşturan yapıda bozukluk riskinin önlenmesi için, folik asitin hamilelikten üç ay önce kullanılmaya başlanması önerilmektedir.“