Bebeğinizin kendine güvenen biri olmasını hem pratik egzersizlerle hem de gündelik hayattaki yaklaşımlarınızla doğumdan itibaren sağlayabilirsiniz. Buna yönelik yollar ve ifadeler çocuktan çocuğa değişmekle birlikte genel prensipler çoğunlukla hep aynıdır.
1-5 yaşında eylem planı:
•Bu yaş grubundaki çocukların sergilediği hoşunuza gitmeyen olayları ya da öfke nöbetlerini mümkün olduğunca görmezden gelin. Çocuğunuz iyi davranışlar sergilediğinde onu övmeye devam edin. Böylece sizi mutlu ettiğinde, pozitif ilgi aldığının farkına varacaktır. Ayrıca en kötü davranışında bile sizin sevginizden mahrum kalmayacağının bilinciyle kendini güvende hissedecektir.
• Çocuğunuza bakan aile üyelerini, arkadaşlarınızı ya da bakıcısını, beklenmeyen davranışlar gösterdiğinde nasıl tepki verilmesi konusunda bilgilendirin ki aynı türden sorunlar herkes tarafından aynı yöntemle çözülmeye çalışılsın. Bu yapıldığı takdirde çocuğunuz kendisine o sırada kim bakıyorsa baksın, davranışlarına karşı uygulanan kuralların aynı olduğunu görerek kendini güvende hissedecektir.
• Mümkün olan her yerde ona daha fazla bağımsızlık tanıyın. Dışarı çıkarken bir süre aynı elbiseyi giymeyi tercih etmesi bir şey fark ettirmez. Burada önemli olan, kendisi için seçme özgürlüğüne sahip olmasıdır.
• Özellikle bu yaşlardaki çocukların, çok sevdikleri evcilik tarzında oyunları oynamaları önemlidir. Bu oyunlar onları geliştirecek yeni becerilerle tanıştırır. Basit bir sandviç yapımı, basit pasta süslemeleri ya da salatayı karıştırmaya yardım etmek gibi pişirmeden yapılan yemekler; kendi süpürgesi ve toz beziyle yapılan temizlik ve süpürme işleri; oyuncak alet kutusuyla oynama; çocuklar için tasarlanmış aletlerle bahçede toprak kazma ya da çiçekleri sulama gibi faaliyetlerde bulunmasını sağlayın. Böylece kendisini ailenin yardımsever ve yetenekli bir bireyi olarak görecektir.
• Çocuğunuza zaten becerikli olduğu konularda yeni yetenekler elde etmesi için fırsatlar yaratın. Güvenli bir çevrenin içinde tırmanabildiğini, takla atabildiğini, yüzebildiğini, koşabildiğini, sıçrayabildiğini, dans edebildiğini, bisiklete binebildiğini, boyayabildiğini ya da bir şeyler inşa edebildiğinin farkına vardığında kendine olan güveni daha da artar. Bütün bu beceriler, onun özsaygısını daha üst bir seviyeye çıkarmak amacıyla çalışılarak geliştirilebilir.
• Gerekliliğini hissettiğinizde yardımcı olmak kaydıyla, ona bazı özel sorumluluklar verebilirsiniz. Örneğin evde bulunan evcil hayvanların beslenmesi; kendi içecek bardağını ya da kupasını alıp getirmesi; kahvaltı sonrası kendi tabağını ve bıçağını toplaması; yatma zamanı okunacak hikâye kitabını seçmesi; dişlerini kendi kendine fırçalaması (Yedi yaş civarına kadar onu kontrol edip yeniden fırçalama ihtiyacı hissedeceksiniz. Kaldı ki bu yaştan önce de bu beceriye sahip olması gerekmez.) gibi sorumluluklar bunlardan bazıları olabilir.
• Fırsat doğdukça çocuğunuzu övün.