Yeni doğum yapmış annelerin emzirme konusunda önceden bir araştırma yapması ve konuyla ilgili doğru bilgileri öğrenmesi öneriliyor.
Doğru emzirmenin hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından önemine dikkat çeken Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Arıkan ile röportajımız devam ediyor.
Bu tür bezelerin oluştuğu bir süre var mı? Yani kaçıncı günden itibaren oluşmaya başlar?
Üçüncü günde belirgin bir artış olur. Ve bu dönemde eğer anne gerekli hazırlığı yapmadıysa bu tür problemler yaşanabilir.
Bu sıkıntılar nelerdir?
Süt gelmesi bir problem değildir. Göğüslerin aşırı dolması ve şişmesi. Meme başında aşırı ağrı ve çatlaklar oluşabiliyor. Memelerin içeriye dönük ya da küçük olmasına bağlı sorunlar yaşanır. Memelerde mastit dediğimiz iltihaplar, apseye kadar gidebilir. Sütün az ya da çok olması ya da bebeğin emmeyi reddetmesi gibi durumlarda yaşanabiliyor.
Bunları önlemek için ne gibi tedbirler öneriyorsunuz?
Doğru emzirme önerebileceğimiz en doğru şey. Yanlış pozisyon doğal olarak meme ucunun hasara uğramasını ve tahriş olmasını, sütün yeterince bebeğe ulaşmamasına sebep olacaktır. Bunlar meme başında ağrı, çatlak, gerginlik oluşmasına sebep olur. Bunun yanı sıra yetersiz süt nedeniyle beslenemeyen, emmeyi reddettiği için de düşük tartılı bebek sorununu ortaya çıkarır.
Anneler bu noktada neler yapabilir?
Süt çok ise meme uçları hasar görebilir. Burada yapılabilecek en doğru şey, daha önce de belirttiğim üzere doğru emzirmek. Bunun yanı sıra doğru sütyen kullanılmalı. Yani pamuklu sütyenlerin kullanılmasını öneriyoruz. Bunun yanı sıra meme pedleri kullanabilir anneler. Yaralı meme ucunun çocuktan sakınılması değil, tam tersine tam ortaya tatbik edilmesi uygun olacaktır.
Bunu biraz açabilir miyiz yani yaralı memeyi bebeğe vermeye devam mı etmeli anneler?
Her şeyden önce sütün iyileştirici bir özelliği var. Emzirmeye devam etmek gerekiyor. Doğru emzirildiği zaman bu bebeğin ağzından bu bölgenin yaralanması engellenmiş olur. Masaj ve ılık suyla masaj yapmakta iyi bir yöntemdir. Bunlar yeterli değilse pompalar kullanıyoruz. Bazı kremler çatlaklara iyi gelir. Ağrı kesiciler ve antibiyotikler de doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.
Neleri yapmamalı?
Sıkça yapılan yanlışlardan bir tanesi, memenin bol sabunla yıkanması. Bilinmeyen kozmetiklerin kullanılması. Meme başının karbonatlı suyla yıkanması ya da bebek emerken bebeğin ağzından zorla memenin çekilmesi de memeye zarar verecektir.
Devam edecek…
Röportaj: Meliha ÜÇEL