Kelimelerin gücünü bilerek kendisini duyarlı ve saygılı bir şekilde ifade edebilen bir birey haline gelmesi için çocuğunuzun davranışını şekillendirmek istersiniz. Bu yeteneklerini geliştirmesi için fırsatlar yaratmak bunu başarması açısından önemlidir.
Çocuğunuzla konuşma tarzınız çok küçük yaşlardan itibaren onun üzerinde bir etki bırakır. Bu yüzden kullandığınız farklı tonlara ve konuşma tarzınıza özen göstermeye çalışın. Çocuklara yetişkinlerin neleri yapmaya hakkı olduğu konusunda karışık mesajlar verirsek, özellikle de kendi yaptıklarımız onlardan beklediklerimizle çelişiyorsa, kafaları çok karışacaktır.
Bir yönetme kodu üzerinde karar verin. Bu size çok ciddi gelebilir ama ev içinde nasıl bir dili tolere edebileceğinizi düşünmenize yardımcı olabilir. Eğer yetişkinlerin ister sinirlendiğinde ister şaka yollu küfrettiği ve birbirlerine isim taktıkları bir evde yaşıyorsanız, bunun elbette çocuğunuz üzerinde bir etkisi olacaktır.
Eğer çocuğunuz beğenmediğiniz bir şekilde konuşmaya başladıysa fazla tepki göstermemeye çalışın. Neyin kabul edilebilir ve neyin olmadığını öğrenmelerinde ve doğru iletişim kurmalarında ona yardım etmenin anne baba olarak sizin göreviniz olduğunu unutmayın.
Duygularını doğru bir biçimde ifade etmekte zorlanan beş yaşın altındaki küçük çocukları, hislerini tanımlayarak rahatlatmaya çalışın. Bu onlara, duygularını görmezden gelmeye çalışmadığınızı, olan biteni anlatmaları için yardımcı olduğunuzu gösterir. Anlattıklarını daha idare edilebilir parçalara bölerek onlara yardım edin. Bu küçük çocuğunuzu onunla ilgilendiğinize ve ona yardım etmek istediğinize inandıracaktır.
Yaşı biraz daha büyük çocuklardan uygunsuz kelimeler duyduğunuzda üzerinde gereğinden fazla durmanız gerekmez. Ona kararlı bir biçimde bu kelimeleri sevmediğinizi, duygu ve düşüncelerini bunlar yerine başka kelimelerle ifade edebileceğini söyleyebilirsiniz. Bu yumuşak hatırlatmanın yanı sıra çocuğunuzun yaşına bağlı olarak onunla kullandığı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları üzerine konuşmanızı tavsiye ederim. Bazı çocuklar basit bir biçimde henüz dillerinin ne kadar kötü olduğunu kavrayamazlar. Bunu bilmek bile onları durdurmak için yeterli olabilir.
Elbette herkes durum kontrolden çıktığında zaman zaman hata yapar ve patlamalar olabilir. Eğer sorun buysa, kabul edin. Bu nedenle sinirlenmek yerine farklı nasıl davranabileceğinizi konuşmak çok daha verimli olacaktır.
Unutmayın
* Çocukların yetişkinlerden öğrendiğini, bu nedenle de küfrediyorsanız aynısını onun da yapacağını unutmayın.
* Beklentileriniz hakkında net olun ve kabalığın ve küfretmenin hoş görülemeyeceğini çocuğunuzun anladığından emin olun.
* Çocuğunuzun hayal kırıklığını ya da sinirini ifade edebilmesi için daha etkili yollar geliştirmesine yardım edin. Ne söylemek istediğini planlamasına ve bunun için gerekli doğru sözcükleri bulmasına yardım edin.
* Küfre ilgi göstermeyin. Görmezden gelmek çocuğunuza karşılık vermeyeceğinizi ya da fark etmediğinizi göstermenin iyi bir yoludur.
* İsim takmak ve alaycılık üzerine düşünün. Şaka gibi gözükebilir, ama sonuçta maruz kalan kişiyi kötü bir biçimde etkileyebilir.
* Çocuğunuza zengin bir dili olan ve dil becerisini geliştirmek için yardım alabileceği bir çevre sağlamanın zorluklarına karşı kendinizi hazırlayın. Böyle bir durumda uygunsuz ve hoş karşılanmayan bir dille sonuçlanan kısa yollara başvurmak için can atmayacaktır.