Okunma Sayısı: 12000
CANLI YORUMLAR

YARDIM EDİN, ANLATSIN

Kendisini ifade etsin...

Kelimelerin gücünü bilerek kendisini duyarlı ve saygılı bir şekilde ifade edebilen bir birey haline gelmesi için çocuğunuzun davranışını şekillendirmek istersiniz. Bu yeteneklerini geliştirmesi için fırsatlar yaratmak bunu başarması açısından önemlidir. 

Çocuğunuzla konuşma tarzınız çok küçük yaşlardan itibaren onun üzerinde bir etki bırakır. Bu yüzden kullandığınız farklı tonlara ve konuşma tarzınıza özen göstermeye çalışın. Çocuklara yetişkinlerin neleri yapmaya hakkı olduğu konusunda karışık mesajlar verirsek, özellikle de kendi yaptıklarımız onlardan beklediklerimizle çelişiyorsa, kafaları çok karışacaktır.

Bir yönetme kodu üzerinde karar verin. Bu size çok ciddi gelebilir ama ev içinde nasıl bir dili tolere edebileceğinizi düşünmenize yardımcı olabilir. Eğer yetişkinlerin ister sinirlendiğinde ister şaka yollu küfrettiği ve birbirlerine isim taktıkları bir evde yaşıyorsanız, bunun elbette çocuğunuz üzerinde bir etkisi olacaktır.

Eğer çocuğunuz beğenmediğiniz bir şekilde konuşmaya başladıysa fazla tepki göstermemeye çalışın. Neyin kabul edilebilir ve neyin olmadığını öğrenmelerinde ve doğru iletişim kurmalarında ona yardım etmenin anne baba olarak sizin göreviniz olduğunu unutmayın.

Duygularını doğru bir biçimde ifade etmekte zorlanan beş yaşın altındaki küçük çocukları, hislerini tanımlayarak rahatlatmaya çalışın. Bu onlara, duygularını görmezden gelmeye çalışmadığınızı, olan biteni anlatmaları için yardımcı olduğunuzu gösterir. Anlattıklarını daha idare edilebilir parçalara bölerek onlara yardım edin. Bu küçük çocuğunuzu onunla ilgilendiğinize ve ona yardım etmek istediğinize inandıracaktır.

Yaşı biraz daha büyük çocuklardan uygunsuz kelimeler duyduğunuzda üzerinde gereğinden fazla durmanız gerekmez. Ona kararlı bir biçimde bu kelimeleri sevmediğinizi, duygu ve düşüncelerini bunlar yerine başka kelimelerle ifade edebileceğini söyleyebilirsiniz. Bu yumuşak hatırlatmanın yanı sıra çocuğunuzun yaşına bağlı olarak onunla kullandığı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları üzerine konuşmanızı tavsiye ederim. Bazı çocuklar basit bir biçimde henüz dillerinin ne kadar kötü olduğunu kavrayamazlar. Bunu bilmek bile onları durdurmak için yeterli olabilir.

Çocuğunuzun kullandığı dilin zenginliği sizden gelen ve evinizde kullanılan sözcüklerle oluşur. Duygusal durumunu ifade etmesine nasıl izin verdiğiniz, ona uygun gelen bir dili nasıl kullandığıyla ilgili önem taşır. Bunları bastırmak ya da öylece dökmek kafa karıştırabilir, çünkü sorunlar bu yöntemlerle faydalı bir biçimde çözüme kavuşmayacaklardır. Mutlu eden bir denge bulun. Üzülmenin ve sinirlenmenin normal olduğunu, ama bu duygular hakkında konuşmanın da önem taşıdığını çocuğunuzun anlamasını sağlayın.

Elbette herkes durum kontrolden çıktığında zaman zaman hata yapar ve patlamalar olabilir. Eğer sorun buysa, kabul edin. Bu nedenle sinirlenmek yerine farklı nasıl davranabileceğinizi konuşmak çok daha verimli olacaktır.

Unutmayın

* Çocukların yetişkinlerden öğrendiğini, bu nedenle de küfrediyorsanız aynısını onun da yapacağını unutmayın.

* Beklentileriniz hakkında net olun ve kabalığın ve küfretmenin hoş görülemeyeceğini çocuğunuzun anladığından emin olun.

* Çocuğunuzun hayal kırıklığını ya da sinirini ifade edebilmesi için daha etkili yollar geliştirmesine yardım edin. Ne söylemek istediğini planlamasına ve bunun için gerekli doğru sözcükleri bulmasına yardım edin.

* Küfre ilgi göstermeyin. Görmezden gelmek çocuğunuza karşılık vermeyeceğinizi ya da fark etmediğinizi göstermenin iyi bir yoludur.  

* İsim takmak ve alaycılık üzerine düşünün. Şaka gibi gözükebilir, ama sonuçta maruz kalan kişiyi kötü bir biçimde etkileyebilir.

* Çocuğunuza zengin bir dili olan ve dil becerisini geliştirmek için yardım alabileceği bir çevre sağlamanın zorluklarına karşı kendinizi hazırlayın. Böyle bir durumda uygunsuz ve hoş karşılanmayan bir dille sonuçlanan kısa yollara başvurmak için can atmayacaktır.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
NELERDİR? NASILDIR?
ARKADAŞI VAR MI?
ARKADAŞ TÜM SORUNLARI ÇÖZER
UYKUYA HAZIRLIK MERASİMİ
BASİT AMA FAYDALI ÖNERİLER
ÇOCUKLARDA ÖFKE NÖBETLERİ
NESLİM DOKSAT UYARIYOR
EBEVEYNLERE KRİTİK GÖREV
ÇOCUK GELİŞİMİ
KONTROL FELAKETE DÖNÜŞMESİN
YA CİNSİYET KALIP YARGILARI
KARDEŞ KISKANÇLIĞI
ANNE BABANIN KABUSU OLMASIN
ÖZEL GÜN VE BAYRAMLAR
ÇOCUĞU NASIL ETKİLER?
EĞİTİM SÜRECİNDE ALGI
PROF. DR. KESKİN ANLATIYOR.

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SOSYAL GELİŞME GERİLİĞİ
2 YAŞ ÇOCUKLARDA
KARDEŞLER ARASI HİYERARŞİ
SÖZLERDE GİZLENEN KAYGI
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :