Okunma Sayısı: 11041
CANLI YORUMLAR

TUVALET ALIŞKANLIĞI

Bebeğinizin hareketleri

Tuvalet eğitiminin tamamlanması için hem bağırsak denetimi hem de  idrar kesesi denetiminin olması gerekir.  Bağırsak denetim ve idrar kesesi denetiminin bir gelişim sırası vardır. Bağırsak denetimi idrar kesesi denetiminden önce gelişir. Gece ve gündüz olması da bu gelişim sırasında önemli bir etkendir. Örneğin, ilk olarak geceleyin bağırsak denetimi gerçekleşir. Bunu, gün boyunca bağırsaklarını denetleyebilme becerisi takip eder. İdrar kesesi denetiminde ise, gün boyunca denetim, geceleri idrarını tutabilme becerisinden önce gerçekleşir. Dolayısıyla, tuvalet alışkanlığı ediniminden en geç edinilen beceri gece idrarını tutabilmektir. Bu gelişim sırası bazen çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir ve bazıları bağırsak ve idrar kesesi denetimini aynı zamanda sağlayabilirler.  

Gelişim sırası ne olursa olsun, önemli olan çocukların tuvalet alışkanlığını kazanması için belli bir olgunluğa erişmesi gerektiğidir.  Yeterli zihinsel ve bedensel gelişim olmadan tuvalet alışkanlığı edinilemez.  

Tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyım?

Çocuğunuzun tuvalet alışkanlığını kazanması için belli bir olgunluğa erişmesi gereklidir. Yeterli zihinsel ve bedensel gelişim olmadan tuvalet alışkanlığı edinilmesi söz konusu değildir. Aşağı yukarı 15. aydan itibaren altlarını ıslattıklarını veya idrarlarını yaptıkları yerdeki ıslaklığı gösterirler. 18 ay ile 2 yaş arasında dışkısını altına kaçırdığını annesine bildirir. İki buçuk yaşına geldiğinde kızların %90’ı, erkeklerin ise %80’i idrar kesesinde doluluk olduğunda bunu haber verir. 3 yaşlarında ise çocuklar tuvalete kendi başlarına gidebilirler.  Çocuğun belli bir olgunluğa erişmesi yaşla doğru orantılıdır. Fakat yaş faktörünün yanı sıra tuvalet eğitimine başlanabileceğini gösteren başka unsurlar da bulunmaktadır. Bunlar:

  • Çocuğunuz bezini ıslattığının ya da kirlettiğinin sinyallerini veriyorsa,
  • Çocuğunuz bezini ıslattığında ya da kirlettiğinde bundan rahatsızlık duyuyorsa,
  • Çocuğunuz lazımlığa gitmek istediğini söylüyorsa,
  • Çocuğunuz temel yönergeleri anlayıp uygulayabiliyorsa,
  • Çocuğunuz gün içinde iki saat ya da daha fazla kuru kalıyorsa,
  • Çocuğunuz gündüz uykularından kuru bir şekilde uyanıyorsa,
  • Çocuğunuz pantolonunu aşağıya, yukarıya çekebiliyorsa tuvalet  eğitimine başlanabilir.

Çocuğumun tuvalet eğitimi için ne yapabilirim?

  • Çocuğunuzun tuvalet ihtiyacı belli bir düzen içindeyse önceden tahminde bulunup buna uygun davranmanız gerekir. Örneğin, çocuğunuzun her gün aynı saatte tuvalete gitmek istiyorsa onu o zaman oturağa oturtabilirsiniz. Ya da çocukların çoğu günde sadece bir kere, yemek yedikten sonraki bir saat içinde bağırsaklarını boşaltma ihtiyacı duyar. Yine bir şey içtikten bir saat içinde idrar çıkarırlar. Bu zamanlarda onu lazımlığa oturtursanız iyi olur.
  • Çocuğunuzun yüz ifadesinden ya da hareketlerinden tuvalete gitme ihtiyacı olduğunu fark ettiğinizde onu lazımlığa oturtun. Ayrıca bu sinyalleri beklemeden de düzenli aralıklarla çocuğunuzu lazımlığa oturtmanız ona tuvalet alışkanlığını kazanma sürecinde yardımcı olacaktır. Bu saatte ya da iki saatte bir kere olabilir. 
  • Oturağı oturmayı sabah akşam ve yatmadan önce alışkanlık haline getirmek önemlidir. Sabah giyinmeden önce, gece yatmadan önce çocuğu oturağa oturtabilirsiniz.
  • Çocuğunuz lazımlığa oturduğunda istediği zaman kalkmasına izin verin. Çocuğunuzu lazımlığa uzun süre oturması için zorlamayın.
  • Çocuğunuz lazımlığa tuvaletini yaptığında bu davranışını övmeniz onun  için teşvik edici olacaktır. Fakat lazımlığa tuvaletini yapmadığında hayal kırıklığına uğradığınızı gösterme gibi olumsuz bir tepkide bulunmayın.
  • Çocuk bezi kullanımına son vermek önemlidir. Çocuk bezi kullanmak bir çok anne babanın işini kolaylaştırabilir. Özellikle çalışan anne babalar gece uyanıp çocuklarını tuvalete kaldırmaktansa geceleri bez bağlamaya devam etmek eğilimi gösterebilirler. Fakat çocuk idrarını tutma ve bağırsak denetimini sağlama konusunda yeterli olgunluğa ulaşmışsa hala bez bağlamak farkında olmadan çocuğun gelişmesine engel olmaktadırlar.        
  • Tuvalet alışkanlığının edinilmesinde bir gelişim sırası söz konusuyken çocukların bu beceriye sahip olma hızları ise değişiklik gösterir. Bazı çocuklar tuvalet eğitimini öğrenmede hızlı iken bazıları da yavaştır. Bu durumda önemli olan anne babaların tutumları ve özellikle yavaş öğrenme söz konusu ise çocukları bu konuda hırpalamamalarıdır. Aşırı titiz, sabırsız anne babalar çocuklarının bu alışkanlığa sahip olmak için yeterli olgunluğa ulaşıp ulaşmadığını göz önünde bulundurmadan bu konuda çocuklarını zorlayabilirler. Bu durum ise çocuğun ileriki hayatını, hatta kişilik yapısını etkileyecek izler yaratabilir.
Psikolog Elçin Eğercioğlu'nun makalesinden alınmıştır.
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEĞİ UYKUYA HAZIRLAMAK
VERİMLİ UYKU İÇİN ÖNERİLER
BEBEK İÇİN KOZA STRATEJİSİ
ANNEYE BOĞMACA AŞISI
BEBEKLERDE ALTINCI HASTALIK
BELİRTİSİ NEDİR,NE YAPMALI?
İLK HAFTALARDA
ÇOCUĞUNUZUN BÜYÜMESİ
YEME PROBLEMİ YAŞAMAYIN
BEBEĞİNİZLE ERKEN ANLAŞIN
BEBEKLERDEKİ 10 HASTALIK
SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
STRESSİZ BEBEKLER
ALERJİDEN DE UZAK DURUYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BU GIDALARDAN UZAK TUTUN
ANNEDEN BEBEĞE HBV GE...
DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE UYKU
BEBEĞİ KAŞIKLA BESLEMEK
BAZILARI KASLI SEVER
EN İYİ YAZ KOKULARI
HAMİLELERİN YENİ MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :