Anneler ve babalar çocukları doğduktan belli bir süre sonra ona bakacak biri olursa, “Benden iyisi olmaz” diye düşünüyor. İlk başlarda bakıcı ile her şey çok rahat gitse de zaman zaman ortaya bazı problemler çıkabiliyor.
Bakıcı kalitesindeki düşüklük ve eğitimsizlik, geniş bir çalışan aile kesiminin önemli sorunu olmaya devam ediyor.
Tüm bunların yanı sıra, eğer çocuğunuza bakması için tercih ettiğiniz bakıcınız bir yabancı ise ne yapmalısınız? Daha doğru bir ifade ile yabancı bakıcı ister misiniz?
Yabancı bir bakıcının çocuğa en büyük katkısı iyi bir dil eğitimini de beraberinde getiriyor olması. İyi bir dil eğitiminin farklı yolları bulunuyor. Yabancı dadı seçimi de bunlardan biri. Hemen “pahalı” diye itiraz etmeyin. Au-pair gibi farklı değişim programlarıyla maliyeti düşürebilirsiniz
Çocuğunun dil öğrenmesini isteyen anne babalar için farklı bir yol olan yabancı çocuk bakıcı seçimi çiftleri zorlasa da, çocuğun geleceği için faydalı olabiliyor.
Yabancı bir ülkeden gelen bir çocuk bakıcısının çok pahalı olduğunu düşündüğünüz konusunda hemfikiriz. Evet, haklısınız. Özellikle eski filmlerden aklınızda kalan bir önyargıyla bu işi sadece zengin ailelerin çocuklarına sunduğu bir imkan olarak düşünüyor olabilirsiniz.
Ancak günümüzde farklı değişim programları sayesinde özellikle genç bireyler, çocuk bakıcılığı yapmak için farklı ülkelere giderek, hem kendi deneyimlerini hem de ailelerin ve çocukların deneyimlerini zenginleştiriyor. Siz de bu programlardan birini düşünebilir ve çocuğunuza bu imkanı sunabilirsiniz.
Bu programların en bilineni ise, ""Au pair"" sitemi olarak adlandırılıyor. Şimdi kısaca bu programa bir göz atalım...
- Çocukları uyandırmak, yemeklerini hazırlamak, banyo yapmalarına yardımcı olmak, odalarını temiz tutmalarını sağlamak, okula götürüp getirmek, derslerine yardımcı olmak, vaktinde uyumalarını sağlamak.
- Çocukların sağlık durumları ile yakından ilgilenmek.
- Anne-baba dışarı çıktığında haftada iki veya üç gece çocuklara bakıcılık yapmak.
- Alışveriş yapmak, genel ev işlerine yardımcı olmak (ütü, toz almak, evin düzenli ve temiz tutulmasını sağlamak gibi.)
Evin telefonunu ve internet bağlantısını ailenin izni olmadan kullanamayan bu bakıcılar karşısında ailelerin de yerine getirmeleri gereken görev ve sorumlulukları bulunuyor.
Peki bu görev ve sorumluluklar neler?
- Au-pair’e güvenli bir ortamda kalış, beslenme ve özel oda sağlanmalı.
- Onu ailenin bir bireyi olarak görmeli, uyum sürecinde yardım etmeli.
- Au-pairin düzenli olarak bir dil okuluna gidebilmesi için uygun zaman sağlanmasına yardımcı olmalı.
- Haftalık cep harçlığını eksiksiz ve düzenli ödemek durumundadır.
"Au-pair" nedir?
Özellikle İngiltere, Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri ve ülkemizde uygulanan, 18-27 yaşlar arasında daha çok kadınların tercih edildiği bir program. Au-pair anne yardımcılığı olarak da adlandırılır. Au-pair programı en yaygın olarak İngiltere’de uygulanmakta. Au-pair’lik yalnızca dil değil bir kültür programı olarak da kabul edilmelidir.