Bebeğinizin gözünde kanlanma, kaşıntı ve çapaklanma varsa konjonktivit denilen gözün en üst saydam tabakasının iltihaplanması söz konusudur. Bebeklik döneminde konjonktivitler mikrobik kökenli olur, bunlar gerek doğum anında bulaşma sonucu gerekse doğumdan sonraki dönemde dışarıdan alınan enfeksiyonlar olabilir. Doğumu takiben 2. gün ve sonrasında bebeğin gözünde görülen çapaklanma ve kızarıklık mikrobik konjonktivit olarak kabul edilir.
Bebeklerde gözyaşı kesesine masaj yapılarak ya da gözyaşı kanalından çelik sonda geçirilerek sorun çözümleniyor.
Masaj gözü rahatlatıyor
Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkandığında, önce gözyaşı kesesi üzerine yukardan aşağı baş veya işaret parmağıyla masaj yapılması öneriliyor. Böylece kesenin içinde birikmiş olan sıvı aşağıdaki zara doğru basınç yaparak, zarın açılmasına yardımcı oluyor.
Buna rağmen açılmayan hastalarda yüzde 5-10 oranında cerrahi müdahale gerekiyor. Genel anestezi altında yapılıyor. Kanalı açmak için de çelik sondalar kullanılıyor. Sonda ile göz pınarından girilip zar yırtılıyor, sulanma ve çapaklanma geçiyor.
Antibiyotikli damla sadece çapağı önlüyor
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle verilen antibiyotikli damlalar kanalı açmıyor ama çapaklanmayı durduruyor. Bebek büyüdükçe kanal genişleyerek kendiliğinden açılabiliyor. Masajın yapılması açılmayı kolaylaştırıp çabuklaştırıyor. Masajla açılmayınca sonda kullanılıyor.
Sondalamanın başarılı olmadığı durumlarda da kanal içine silikon tüp yerleştiriliyor. Çıkarılması tekrar bir ameliyat gerektirmiyor.
Bazen de burun içindeki kemik yapı nedeniyle gözyaşı kanalı tıkanabiliyor. Bu durumda yetişkinlerde uygulanan ameliyatları yapmak gerekiyor.