Yeni yılda pek çok yeniliklerle tanışacağız. 1.5 milyon kişi ilk kez sağlık sigortası kapsamına girecek, avuç izine bakılarak sağlık takibi yapılacak
Türk insanı 2012'ye birçok yenilikle girecek. 1 Ocak 2012'den itibaren yürürlüğe girecek Genel Sağlık Sigortası kapsamında 1.5 milyon kişi ilk kez sağlık sigortası ile tanışacak. Yine 2012'de, 73 milyon Türk vatandaşının avuç izi sisteme kaydedilerek, sağlık takibi gerçekleştirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), provizyon ve Medula sistemindeki aksaklıklara son vermek için teknoloji üssü kuracak, hastane denetimleri için 20 kişilik özel bir ekip oluşturulacak. SGK Başkanı Fatih Acar, yeni yılda yaşama geçecek düzenlemelere ilişkin şu mesajları verdi:
Özel sigorta gibi
Yeni yıldan itibaren özel sigortalarda olduğu gibi sadece sağlık primi ödemek mümkün olabilecek. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte 1.5 milyon kişi sağlık sigortası kapsamına girmiş olacak.
Yeşil kartlı korkmasın
Toplam 9 milyon 200 bin yeşil kartlı SGK'ya geçiyor. Endişeye kapılmasınlar. 1 Ocak'tan itibaren SGK üyesi olacaklar. Gelir testi uygulamasına geçilecek. 900 ilçedeki sosyal dayanışma vakıfları test yapacak.
Kartı hak eden alacak, vize tarihleri dolanlar da teste tabi tutulacak.
Bilgiler 'cep'ten gelecek
Vatandaşlar, mesajla aylık prim ve gün sayısını öğrenebilecek.
Avucunu göstermek zorunda
Bazı özel hastaneler T.C. kimlik numaralarını kullanarak, vatandaş hastaneye gitmeden kuruma fatura çıkartıyor. Bunun önüne geçmek için 2012 Haziran'a kadar zorunluluk getirmek suretiyle avuç içi damar izi sistemine geçeceğiz.
Özel tim kuruluyor
Risk odaklı denetim modeli ile sigortalıların bilgisi olmadan reçete yazanlar tespit edilecek. 20 kişilik ekip takip edecek.
Randevu sistemi ücretleniyor!
Hastane randevusunda yeni dönem: “Merkezi Hastane Randevu Sistemi”
Sağlık Bakanlığı, yeni yılla birlikte tüm yurtta “Merkezi Hastane Randevu Sistemi”ni (MHRS) hayata geçiriyor. Uygulamaya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı 2. ve 3. basamak hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinden randevu almak isteyenler, artık hastanelerin Türk Telekom hattını değil, “Alo 182 MHRS Çağrı Merkezi”ni arayacak. Vatandaşın karşısına çıkacak olan operatörler, danışmanlık hizmeti de sunarak, istenilen hastane ve doktor için randevu verecek.
Görüşme bedeli 4 TL
Habertürk'te yer alan habere göre; Ancak Alo 182 MHRS Çağrı Merkezi’ni arayarak canlı operatörle yapılan her görüşmenin bedeli, yaklaşık 4 lira olarak tespit edildi. Operatör ile görüşmenin ortalama süresi ise 7 dakika. Bakanlık verilerine göre kamuya ait 2. ve 3. basamak hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerine günde 1 milyon 200 bin hasta başvuruyor. Erzurum ve Kayseri’de pilot uygulamayla başlayıp 69 ilde hayata geçirilen uygulama sırasında yapılan çalıştaylar, özellikle büyük şehirlerde vatandaşın yaklaşık yüzde 70’i internet üzerinden randevu aldığını gösterdi. Planlamaya göre en son 19 Aralık 2011’de İstanbul’da da MHRS’ye geçiş planlanıyor.