Hipotirodi çok az tiroit hormonunuzun olması anlamına gelir.
Yapılan araştırmalar hipotirodi’nin en sık rastlanılan tiroit hastalığı olduğunu gösteriyor. Kadınlarda daha sık görülen, yaşla birlikte görülme sıklığı artan ve genetik olduğu belirlenen hastalığın;
Belirtileri:
- Yorgunluk
- Cilt ve saçta kuruma
- Zihinsel yavaşlama
- Kabızlık
- Hareketsizlik
- Adet düzensizliği
- Üşüme hissi
- Şişlikler (ödem)
Bu belirtiler hipotiroidiye özgü olmadığını belirten uzmanlar: Hipotiroidisi olan birçok kişide bu belirtilerin hepsi olmayabilir, şiddeti ise değişken olup, basit bir kan testinin hastalığın erken teşhisinde önem kazandığı belirtiyor .
Hipotiroidinin sebebi nedir?
Erişkinlerde hipotiroidinin en sık sebebi Hashimoto tiroitidir. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi tiroit bezinin yapısını bozarak yeterli hormon üretmesini engeller.
Hipotiroidi ayrıca esas olarak başka tiroit hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemler olan radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi sonucunda gelişebilir.
Hipotiroidi tiroit bezinin gelişmemesine bağlı olarak doğuştan itibarende görülebilir.
Hipotiroidi tanısı nasıl konur?
Kan testleriyle tiroit-uyarıcı-hormon (TSH) ve tiroit hormonu (T4) düzeyleri ölçülebilir. Kanda TSH düzeyinin yüksek olması hipotiroidiyi göstermektedir. Hipotiroidinin erken evresinde veya hafif hipotiroidi durumunda T4 düzeyleri normalin altına inmeden önce TSH düzeyleri yükselecektir. Bu iki kan testinden TSH daha önemlidir. Doktorunuz tanıyı koyarken TSH’yı daha fazla dikkate alacaktır.Hipotiroidinin nedeni Hashimoto tiroditi olduğu zaman kanda ayrıca tiroit bezinize saldıran otoantikorlar da ölçülebilir.
Hipotiroidi nasıl tedavi edilir?
Hipotiroidi tiroit hormon ilacı verilerek tedavi edilir. Kullanılan ilaç levotiroksindir. Bu madde tiroit bezinin doğal olarak ürettiği T4’ün sentetik olarak (laboratuvar koşullarında) üretilmiş halidir. Tüm tiroit hormon preperatları birbirinin aynı değildir. Mümkünse aynı firmanın ilacında sebat etmeniz önerilir. Tiroit hormon replasmanının genel olarak ömür boyu yapılması gerekir. Eğer herhangi bir sebeple ilacın değiştirilmesi gerekiyorsa, TSH için kan testi yapılması gerekmektedir.
TSH testi sonucuna göre ilaç dozunuz ayarlanacaktır. Tiroit hormon ilaçlarının ihtiyaçtan fazla alınması, zaman içinde kemik kaybına, kalp fonksiyonlarında bozulmaya ve kalp ritminde anormalliklere neden olabilir. Yetersiz dozlarda şikayetlerinizin düzelmesini sağlamayabilir. Hamilelik ve bazı başka zamanlarda sık aralıklar ile doz ayarlaması yapmak gerekir. Bunu doktorunuzla rutin kontrolleriniz sırasında görüşmeniz gerekmektedir.