Okunma Sayısı: 9164
CANLI YORUMLAR

DEVLET ESKİLERİ TOPLUYOR

Tv, bilgisayar ne varsa...

Çevre Bakanlığı, bozuk bilgisayar, cep telefonu, ömrünü tamamlamış televizyon ve buzdolapları ücretsiz olarak evlerden toplama kararı aldı. Söz konusu hurdaların bilinenin aksine durdukları yerde bile kansorejen etkilerinin olduğu belirtildi.

Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evlerde kullanılan ekonomik ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik cihazların insan sağlığına büyük tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yeni bir "atık" yönetmeliği taslağı hazırladı.

Taslak, bilgisayar, monitör, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, cep telefonu ve bunun gibi ev, ofis ve endüstride kullanım alanı bulan, yararlı ömrünü tamamlamış veya arıza nedeniyle daha fazla kullanılamayan, tamiri mümkün olmayan aletlerin atık merkezleri tarafından ücretsiz toplanmasını öngörüyor.

Geri dönüşüm sağlanacak

Bakanlık atık tesisler aracılığıyla bu cihazların hem insan sağlığını tehlikeye düşürmesini önlemeyi hem de geri kazanım yoluyla cihazların içindeki değerli madenlerin yeniden ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren uygulanması öngörülen yönetmelikle evlerin köşesinde boş bekleyen, depoya kaldırılmış ya da çöpe atılmış cihazların toplanması sağlanacak.

Cihazlar zehir saçıyor

Bakanlık tarafından yapılan tespitlere göre elektronik eşyalar içlerindeki madde ve metaller nedeniyle adeta zehir saçıyor. İşte hurdalardaki gizli tehlikeler:

Bozuk televizyon ve aküler: Eski lehimler, entegre devreler, aküler, bozuk TV'ler Pb yani kurşun içeriyor. kurşun çocuklarda beyin hasarı ve üreme bozuklukları yapıyor. Her bilgisayar 2-4 kg Pb içeriyor. Atık sahalarındaki Pb yeraltı ve yerüstü sularına karışabiliyor.

Monitör ve televizyon tüpleri: Yüksek oranlarda kurşun, baryum, fosfor gibi ağır metaller içeriyor. Gerekli güvenlik önlemlerini almadan yapılan işlemler birinci derecede atığı işleyen kimseler ve işleme ortamındaki toprak ve yer altı suları için tehlikeli yan etkilere yol açıyor.

Pil, ambul, termostat: İçlerinde bulunan civa miktarı düşük dozlarda bile zehirlidir beyin ve böbreklere zarar verir. Anne sütüyle bebeğe geçebilir. Ömrünü tamamlamış tıbbi cihazlarda ve mobil telefonlarda da civa bulunur.

Atık plastikler: BFR adındaki madde plastiklerde alev geciktirici olarak kullanılır. Ofislerdeki bilgisayar üzerindeki tozlarda, plastiklerde, basılı devrelerde, bağlantı parçalarında, kablolarda ve süngerlerde bulunur. ABD ve İsveç'te yapılan testlerde anne sütünde bu maddeye fazla rastlandığı görülmüştür.

Buzdolobı, yalıtım köpükleri: Ozon içerir. Böbrekte biriker ve insanı zehirler.

Bilgisayar ana kartı: Berilyum içerir. Kanserojen madde olarak olarak sınıflandırılır.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ŞİRİNCE'DE GÜL KOKAN KONAK
YOL, GÜLLÜ KONAK'A DÜŞERSE
YILBAŞI AKŞAMI EK SEFER
BAZI HATLAR ÜCRETSİZ
KALE'DEN MODERN ÇİZGİLER
MUTFAKTA PAPAYA&TİMO SERİSİ
İSTANBUL SHOPPING FESTİVALİ
9 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR
BUNLAR EV DEĞİL MUTFAK!
MUTFAĞINIZ YAŞAM ALANI
SEÇMELİ ARAPÇA DERSLERİ
ATATÜRK MÜFREDATI
YAĞIŞLAR GERİ GELİYOR
SICAKLIKLAR AZALIYOR
ÇOCUKLAR DISNEY GİYİYOR
ADİDAS'TAN RENKLİ İLKBAHAR
KADINLAR PES ETMEYİN YETER
İŞ HAYATINDA SİZ DE OLUN
Fransız Lezzetleri İzmir?de
LA FLORAN PATİSSERİE

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇEVRE DOSTU MU, DÜŞMA...
SONBAHAR HAVASI
DÜNYA SAATİ HAREKETİ
ÇOCUĞUNUZU CESARETLENDİRİN
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
SAÇINIZ ÇEKİLİRSE
BİLEĞİNİZDEN TUTUP SÜRÜKLERLERSE
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
2013 BAROK DESENLERİN YILI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :