Okunma Sayısı: 10784
CANLI YORUMLAR

HALA ALTINI ISLATIYORSA

5 yaştan sonra normal değil

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tutku Soyer, çocuklarda gece altını ıslatmaların önemli bir sorun olduğunu söyledi. Türkiye’de 7-10 yaş arası çocukların yüzde 9’unda bu hastalığa rastlandığını belirten Soyer, "Genelde geceleri altını ıslatmalarla karşımıza çıktığı gibi bazen gündüz ve gece de altını ıslatan çocuklar var. Bu durum 5 yaşına kadar normal olabiliyor. Ancak 5 yaşından sonra gece altını ıslatan çocuklar için aileleri mutlaka bir hekime başvurmaları gerekiyor" dedi.

Çocuğun altını ıslatmasının altında yatan asıl nedenin de araştırılması gerektiğini belirten Dr. Tutku Soyer, "Bu durum aile ve çocuk için oldukça ciddi bir sorun teşkil ediyor. Sosyal açıdan aile ile birlikte çocuk da etkilenip, psikolojik olarak okul başarısını da etkiler" dedi.

Soyer, altını ıslatan ve hasta olarak kabul ettikleri 5 yaşından büyük çocuklarla ilgili olarak Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi bünyesinde bir poliklinik oluşturduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Burada detaylı fizik inceleme, labarotuar tetkikleriyle takiplerin yapılıp, tedavilerini planladıktan sonra da uzun süreli izleme yapıyoruz. Elimizde birkaç tane tedavi alternatifimiz var. Bunlardan bir kısmı davranış tedavisi dediğimiz çocukların işeme ve sosyal alışkanlıklarını düzenlemeye yönelik. Bunun dışında da alarm tedavisi ve bir takım ilaç tedavileri kullanmaktayız. Yine şehrimizde ilköğretim çocukları üzerinde yaptığımız bir çalışmada bu oran yüzde 10 civarında. Bu oran zamanla azalıp, yüzde 1-2’ye kadar düşebiliyor."

Çocukluğunda gece altını ıslatan anne babanın çocuklarında bu durumun görülme oranının oldukça yüksek olarak görüldüğünü belirten Dr. Soyer, "Bu hastaların mutlaka ehil klinikler tarafından detaylı değerlendirilmesi tanı ve tedaviye yönelik çalışmaların yapılması ve daha sonra hastaya özgü tedavilerin planlanması gerekiyor. O yüzden de bu sorunu olan çocukların aileler tarafından hekime getirilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SÜT TÜKETİMİ 4. SIRADA
ARTIRMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Türkiye Disleksi?yi Çözüyor
DİSLEKSİ SORUN DEĞİL
YEMEK SEÇEN ÇOCUK
UZMANLAR NE DİYOR?
OKULDA ÇOCUKLAR
SALGINDAN NASIL KORUNUR?
OKUL DÖNEMİ ÇOCUKLARINDA
BESLENMEDEKİ EN BÜYÜK RİSK
KONUŞMA GECİKMESİ
AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER...
TABLET KANSER YAPAR MI?
OKULDA TEHLİKE ALARMI!
ÇOCUK VE GENÇLERDE OBEZİTE
NESLİM DOKSAT ANLATTI
GÜNAYDIN ÖPÜCÜĞÜ; KAHVALTI
BENAL BÜYÜKGEBİZ ANLATIYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
OBEZ DEĞİLİM!
DİYABET VE ÇOCUK
HİPERAKTİVİTE KORKUTMASIN
KONUŞURKEN KEKELİYORSA
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :