Cinsel bölgedeki uçuklar, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel bölgede ağrı, kaşıntı ve hassasiyet şeklinde hissedilir. Virüs genital bölgede çok şiddetli kaşıntılara neden olur. Bu kaşıntılar genelde genital mantar enfeksiyonuyla karıştırılır ve kişi gereksiz ilaç kürleri kullanmak zorunda kalır. Kaba etlerde, kasık bölgelerinde, penis ve dış genital bölgelerdeki uçuk benzeri kabarcıklı, kaşıntılı, ağrılı, iltihaplı lezyonlarda akla ilk gelmesi gereken genital uçuktur. Kaşıntı sonrası ise genital bölgede döküntülü ve ağrılı bir lezyon ortaya çıkar. Genital bölge uçuklarında da yine ateş, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik gibi bulgular görülebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Bu, Herpes simpleks virüsün (HSV) yol açtığı bir hastalıktır. HSV ile enfekte olmuş kişiler genelde farkında olmazlar. Çünkü hiçbir şikâyete neden olmayabilir. Genelde belirti olursa şöyle olur:
- Cinsel bölge ve çevresindeki alanda küçük, kırmızı şişlikler, içi sıvı dolu kabarcıklar ya da açık yaralar
- Cinsel bölge çevresinde ağrı ve kaşınma
- Enfekte kişiyle cinsel ilişkiye girdikten sonraki ilk belirti genelde birkaç hafta sonra cinsel bölgedeki ağrı ve yanma şeklinde olur. Birkaç gün sonra da kırmızı kabarıklıklar oluşur. Sonra ise bunlar patlayarak yaraya döner, hatta bazen kanar. Sonunda yaralar kabuk bağlayarak iyileşir.
- Bu yaralar vajinada, kalçada, anüs çevresinde ve hatta rahim ağzında bile oluşabilir.
- Yaralar nedeniyle idrar yapmak ağrılı olur.
- İlk kez enfeksiyon bulaştığında nezle belirtileri gibi baş ağrısı, kas ağrısı, ateş bugusunun yanında kasıkta şişmiş bezelere de rastlanabilir.
Tedavisi nasıl yapılır?
Genital uçuk tedavisinde kremler ve ağızdan alınan haplar kullanılır. Lezyonların üzerine sürülen kremler ağrıyı hafifletip rahatsızlık hissini azaltır. Ağızdan alınan haplar da semptomları azaltıp enfelksiyonun çabuk iyileşmesini sağlar. Fakat ne haplar ne de lokal kullanılan kremler hastalığın tam iyileşmesi anlamına gelir.
Aynı şekilde ilk geçirilen enfeksiyon sırasında yapılan tedavi daha sonraki nüksleri önlemez. Vücut direncinin düşmesiyle tekrar alevlenir.
Bulaşmayı önlemek için lezyonların ortaya çıktığı dönemde ilişkide bulunmamak, temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli, vücut direncini yükseltmek için beslenme ve vitamin almaya dikkat etmeli ve semptomları hafifletici ilaçlar alınmalıdır.
Tedavi edilmediğinde...
Genital herpes, genital bölgede acı veren yaralar oluşturur ve bireyin bağışıklık sistemini zayıflatmaktır. Semptomların ciddiyetinden bağımsız olarak, hastada psikolojik strese neden olur. Ayrıca genital herpes, HIV’in bulaşmasına zemin hazırlar ve AIDS riskini artırır.
Genital herpesin bebeklere bulaşması ölümcül olabildiğinden, hamile kadınların herpes simpleks virüsüne karşı tedbirli olması gerekmektedir. Genital herpes taşıyan hamile kadınlarda, genellikle sezaryenle doğum tercih edilir.
Genital herpesten (uçuktan) nasıl korunulur?
Genital herpesten korunmanın en kesin yolu olarak; şüpheli ilişkiden kaçınılması ve uzun dönemli, tek eşli cinsel ilişkilerin tercih edilmesi önerilmektedir. Erkeklerde ve kadınlarda kondom kullanımı, virüsün bulaşma riskini yok etmemekle beraber, önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca belirli semptomlar gözlenmese de birey virüsü taşıyabilmektedir.