Okunma Sayısı: 10676
CANLI YORUMLAR

SOSYAL BECERİLERİ GELİŞSİN

Çocuğunuza zaman ayırın

Çocuklarda zor ya da ‘yaramaz’ davranışı yönlendiren şey yetişkinlerin ilgisini kazanma arzusudur. Bu nedenle eğer çocuğunuza pozitif yönden daha fazla ilgi gösterebilirseniz, istemediğiniz birçok davranışını daha az sergilemeye başlayacağını garanti edebilirim. Sadece çocuğunuza her gün kısa bir süre ayırmanız bile, ilginizi çekmek amacıyla arzu edilmeyen davranışlar sergileme ihtiyacını azaltır.

Günde 10 dakikayı ona ayırmak bile davranışı üzerinde büyük bir etki bırakabilir. Bunu ailelerle konuştuğum zaman genelde “İyi de biz çocuklarımızla her gün oynayıp onlara özel vakit ayırıyoruz” cevabını alıyorum. Bu onlar için gerçekten doğru olabilir. Ancak bahsetmeye çalıştığım şey akademik olarak yapılmasına izin verilen aktiviteler değildir. Kastettiğim şey, çocuğunuzla bir şeyler yapmaya başlayıp daha sonra oturup televizyonda bir program izlemeniz ya da çay içmeniz de değil. Söylemeye çalıştığım şey çocuğunuza ayırdığınız zamana tam olarak konsantre olmanızdır. Elbette bu da çay içmek, telefonla konuşmak gibi şeylerle bölünmeyen, sadece çocuğunuzla oturup onun yapmak istediklerini yapmanız anlamına gelir.

Çocuğunuza ne yapmak istediğini ve yapacağa şeye nasıl katılabileceğinizi sorun. Eğer bir şeylerle uğraşırken sizden sadece izlemenizi istiyorsa öyle yapın ve gördükleriniz hakkında olumlu yorumlarda bulunun. Bu basit davranış sayesinde özgüvenini artırmak anlamında kendisini özel hissedecektir. Bu tavır ayrıca çocuklara takdir edilmeyi de öğretecektir. Bu tür duygular çocukların bir duruma katkıda bulunduklarında iyi hissetmelerini sağlaması açısından da çok önemlidir.

Evinizde bütün çocukların oynayacağı bir oyun ya da el sanatı türünde etkinlikler organize edin. Çocuklarınızın ne yaptığını anlamanız ve bunun hakkında yorum yapabilmeniz için çok çalışmanız gerek. Ayrıca ortaklık fikrini ve onlara ve size sağladığı memnuniyet duygusunu takdir etmeniz için birlikte ne kadar iyi çalıştıklarını açıkça söylemeniz gereklidir.

Arkadaşlarınızın, aile bireylerinizin ya da başka misafirlerin evinize ziyarete gelmelerini, çocuğunuzun farklı durumlarda sosyal becerilerini geliştirmesi için bir fırsat olarak değerlendirin. Misafirler gelmeden önce çocuğunuza nasıl davranması gerektiğiyle ilgili beklentilerinizi söyleyin. İyi ve kötü davranışlarının farklı sonuçları olacağı konusunda net olun. Eğer durumun idaresi güç ve tehlikeli bir hal almaya başladığını düşünüyorsanız, arka planda kalarak ortamı idare edin, böylece anlaşmazlıkların nasıl geliştiğini görebilirsiniz. Böyle davranarak çocuğunuza başkalarıyla başarılı bir biçimde geçinebilmenin yollarını bulması için yardımcı olabilirsiniz.

Bütün çocukların davranışlarıyla ilgili mutlu olacağınızı garantileyene kadar evde oyun günleri düzenlemeyin. Aynı odada ya da başka bir odada bulunsanız da hep müsait olun. Bu biraz kulağa aşırı gelebilir ama sanırım nasıl geçindikleriyle ilgilendiğinizi çocukların anlamalarına yardımcı olmak için bu gayet önemlidir. Tabii ki diğer yandan bu birlikte eğlendiklerinde herkesi yürekten övmek için hazır olduğunuz anlamına da gelir. Kendi çocuğunuzu tanıdığınız için bu tür bir etkinliğe ne zaman hazır olabileceğinin farkındasınızdır. Ancak genel olarak çocuklar okula başladıklarında bir arkadaşın evinde daha uzun süre kalmaya hazır duruma gelirler.

Unutmayın:

* Kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa başkalarına da öyle davranmaları için çocuklarınızı teşvik edin.

* Anlaşmazlıkları çözmeye alışmaları gerektiği için çocuklarınızın tartışmalarını ve kavga etmelerini bekleyin.

* Çocuklarınız birbirlerine fiziksel olarak saldırgan davranmadıkları ya da durum gerçekten kontrolden çıkmadığı sürece, tartışmaya dahil olmayın.

* Eğer fiziksel olarak aşırı saldırgan davranışlar sergiliyorlarsa, çocukları birbirine zıt olma durumundan çıkarın ve mola yöntemi gibi sonuçlar uygulayın (kendi çocuklarınız için).

* Çocuklar paylaşma yeteneğini doğal olarak kazanmazlar.

* Çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim aşamasını her zaman göz önünde bulundurun. Öfkesini ve hayal kırıklıklarını sosyal ortamlarda kabul edilebilir bir şekilde nasıl ifade edeceğini öğrenmesi gerekecektir.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUNUZA ZAMAN AYIRMAK
O SÜREYE SADIK KALIN!
40BİN ÖĞRETMENE EĞİTİM
60-66 AYLIK ÇOCUK EĞİTİMİ
BEBEKLERDE 18. AYA DİKKAT
KONUŞMUYORSA...
YAZ ANAHTARI: TAZE MEYVE
ÇOCUĞUNUZ İÇİN ÖNERİLER
OKUL ÇAĞINDA SAĞLIKLI
NELER YAPMAK GEREKİYOR?
ERKEN YAŞTA SPORA BAŞLAMAK
GERÇEKTEN BOYU UZATIYOR MU?
TASASIZ BİR TATİL
ÇOCUKLARLA GİDECEKSENİZ...
7 YAŞINDA, HÂLÂ PÜRE YİYOR
ÇOCUKLARDA GELİŞME GERİLİĞİ
SEVİŞİRKEN ÇOCUK GÖRÜRSE
BİR AÇIKLAMA BORÇLUSUNUZ!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ERKEK VE KIZ ÇOCUKLARI
ÇOCUKLARDA ÇEVRE ALGISI
2 YAŞ ÇOCUKLARDA TERS...
SÖZ VERİYORSANIZ YAPIN
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
YENİ YILDA DENEYİN
YAŞLANMAK GÜZELDİR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :