Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, hamileliğin ilk aşamalarında normalden daha az büyüyen embriyolardaki düşük riskinin normal büyüme kaydedenlere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Bilim adamları, düşükle sonuçlanan tekil gebeliklerin bir kısmında küçük embriyo boyutu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.Araştırma için 500 tekil ve ikiz embriyo ile ilk 3 aylık süre boyunca ölçümler yapıldı.
Araştırma Leeds’de düzenlenen bir toplantıda sunuldu.
Nottinghamlı araştırmacılar tüp bebek yöntemiyle hamile kalan annelerden 247 tekil ve 264 ikiz embriyonun büyümelerini inceledi. Tüp bebek yöntemi embriyoların kesin yaşını ortaya koyabildiği için tercih edildi.Her bir embriyonun boyu ultrason kullanılarak ölçüldü. Tüm hamilelikler doğum anına kadar izlendi.
Büyüme eksikliği
Ölçümlemeler sayesinde araştırmacılar, ilk 12 haftasında fazla büyüyememiş embriyoların düşükle sonuçlanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu kaydetti.
Düşükle sonuçlanan tekil gebeliklerin % 77.8’ininde büyüme eksikliği kaydedildi. Sağlıklı bir şekilde doğumu gerçekleşen embriyoların ise % 98.1’inde büyüme eksikliği tespit edilmedi.Düşükle sonuçlanmayan ikiz gebeliklerden % 98’inde de büyüme eksikliği gözlemlenmedi.
Araştırmacılardan Dr. Shyamaly Sur, bu bulguların düşük riski bulunan gebelikleri tespit etmede önemli olduğunu belirtti. “Bazı embriyoların neden gebeliğin ilk aşamalarında büyümediğiyle ilgili pek çok neden bulunmaktadır. Bu fetüsteki bir anormallik veya rahimde yaşanılan bir sorun olabilir,” dedi.