Umutlu düşüncelere sahip olabilmenin, başarı, yaşam doyumu, iyimserlik gibi bir çok olumlu katkısı bulunuyor. Umut seviyesini etkileyen faktörler arasında ise bireysel farklılıkların yanında çevresel etkenler de yer almakta. Peki gençlerin umut duygusunu neler etkiliyor olabilir?
Umutlu olmanın algılanan aile desteği ile yakından ilişkili olduğu görülüyor. Buna göre ailelerinden daha fazla destek gördüklerini düşünen öğrencilerin daha umutlu olduğu ortaya çıkıyor. Kırsal kesimde bulunan öğrencilerin umut seviyelerinin, aileden gelen rehberlik, tavsiye ve cesaretlendirme gibi bilgilendirici davranışlarla artış gösterdiği, gözlenen sonuçlardan bir diğeri.
Kentsel kesimde bulunan öğrencilerin umut seviyelerinde ise farklı olarak sevgi ve saygı ilişkili sosyal desteğin etkisinin daha büyük olduğu gözlemleniyor. Yani, ailesinden yardım ve yönlendirme alan kentsel kesim öğrencilerinin sevgi hissetmediği takdirde umut seviyelerinde ciddi düşüşler olduğu belirleniyor. Ek olarak, kentsel kesimdeki erkeklerin umut seviyelerinin kızlara göre daha yüksek olduğu da sonuçlar arasında. Araştırmacılar, Türk aile yapısının cinsiyet rollerine olan farklı yaklaşımının bu sonuç üzerinde etkisi olabileceğini belirtiyor.
Sonuçlar, kırsal ve kentsel kesimde bulunan gençlerin, ailenden gelen sosyal desteği farklı algıladıklarını, umut seviyelerinin değişik faktörlerden etkilendiğini gösteriyor.
Kaynak: ajanspsikoloji