Bir çocuğu elinden tutup diş hekimine götürmek zordur, fikir olarak da zor gelir. Özellikle bekâr bir babaysanız ve çocuğun sağlık meseleleriyle yeni yeni tanışıyorsanız…
Ancak diş doktoru, çocuğunuzun küçük yaşlarından itibaren sıklıkla ziyaret etmeniz gereken biridir de aynı zamanda. Diş koltuğu korkusu ve bu korkunun üstesinden gelmek başka bir yazı konusu olsun. Bu yazıda ele alacağımız, çocuğunuzun dişi zamanından önce düştüğünde ne yapmanız gerektiği.
Kimi sert sporlar, dikkatsizlikler, kavgalar-boğuşmalar, ufak ev kazaları derken birçok ailenin karşılaştığı bir durumdur. Eğer düşen, çocuğunuzun kalıcı dişiyse, bir saat içinde diş hekimine götürebilirseniz muhtemelen kurtarılabilir.
Düşen dişi doktora götürmenin de bir usulü var elbette: Dişi bulup, üst kısmından tutun. Suya tutun (ama ovalamayın) ve nemli/ıslak bir şeyin içine koyun. Süt dolu bir bardak, pekâlâ iyi bir fikir; ya da küçük bir parça gazlı beze sarın, çocuğunuz onu ağzında tutsun (ancak bunu yapacaksanız, çocuğunuzun dişi yutmayacağı bir yaşta olması gerekir, dikkatli olun). Diş hekimi, onu yeniden sabitleyecektir, fakat bu genellikle ömür boyu kalıcı olmaz. Büyük ihtimalle, çocuğunuzun yetişkinlik döneminde kanal tedavisi görmesi gerekecektir.
Birçok diş hekimi, kırılan ya da düşen bebek dişini sabitlemeye gerek görmez. Yine de böyle bir durum yaşandığında, hazır diş hekimine gitmişken dişin tüm köküyle çıkıp çıkmadığından emin olunmasını sağlayın. Çocuğun kalıcı dişi, doğal bir şekilde düşmüşse yaşı geldiğinde normalde çıkması gereken yerden, yani boş bir alandan çıkacaktır. Siz de bu sırada, çocuğunuzu, diş perilerinin onu biraz daha erken ziyaret ettiği hikâyesiyle rahatlatabilirsiniz.