Göbek bağı, anne adaylarının bekledikleri bebekle ilgili merak ettikleri konuların başında gelenlerden biridir. Universal Çamlıca Hastanesi Hemşiresi Melek Çelik, göbek bağı bakımına ve temizliğine dair bir annenin bilmesi ve uygulaması gereken şeyleri anlattı.
Annenin göbek bağıyla ilgili olarak günlük yapması gereken rutin bakım nedir?
Biz günde 3-4 kez göbek bağı bakımı yapıyoruz. Göbek bağı bakımında, kordonun öncelikle üst kısmından % 70’lik alkolle birlikte gazlı steril beze döküyoruz ve üst kısmından kenarlara ve dip kısmına sürüyoruz ve göbeği, bezin içerisinde kalmayacak şekilde açık tutuyoruz. Bunlara dikkat etmek gerekiyor ve annemizin de enfeksiyon açısından sürekli kontrol etmesi gerekiyor: Kanama, akıntı, kötü koku varsa annenin bebeği en yakın sağlık kuruluşuna götürmesi gerekiyor.
Göbek bağını sürekli kuru mu tutmak gerekiyor?
Evet, nemli olmaması gerekiyor, kuru tutmak gerekiyor. O yüzden de bezin içerisinde göbek kalmayacak şekilde, üst kısmında kalacak şekilde bebeğin bezini bağlamak gerekiyor.
Göbek bağı ne kadar zaman sonra düşüyor?
1 hafta-10 gün içerisinde düşüyor. Önemli olan kuruyup kendiliğinden düşmesi; herhangi bir girişim yapmaya gerek yok. Sadece enfeksiyon açısından kontrol etmesi gerekiyor göbeği.
Bebeğe göbek bağı varken nasıl banyo yaptırmak gerekir? Nasıl banyo malzemeleri kullanmak gerekir?
Bebek, taburcu olmadan önce de biz burada annelere gösteriyoruz: Banyo sonrasında önemli olan göbek bölgesini kurulamak. Kuruladıktan sonra tekrar göbek pansumanı yapıldığında herhangi bir sıkıntı olmaz.
Peki ne tür kıyafetler giydirmek gerekir?
Bebeklerin cildi hassas olduğundan ötürü, bebeğin cildini tahriş etmeyecek, onu çok sıkmayacak, çok da bol olmayacak pamuklu ve yumuşak kıyafetler giydirmek gerekiyor. Bir de kıyafetleri yıkadıktan sonra ütülemeye dikkat ediyoruz.
Son olarak, bu pansumanı ne sıklıkta yapmalı?
Günde 4 kere yapılabilir pansuman; fakat eğer ki, altını değiştirirken kakası veya idrarı bulaşmışsa tekrar aralarda da yapılabilir pansumanı.
Röportaj: Itır Yıldız