Okunma Sayısı: 12238
CANLI YORUMLAR

KIŞ UYKUSUNDAKİ METABOLİZMA

Kilo yapıyor

Yaz aylarındaki hareketlilik, kış aylarında soğuk havanın da etkisiyle kendini tembelliğe bırakıyor. Canınız ne evden dışarı çıkmak istiyor, ne de hareket etmek. Tek yapmak istediğiniz, televizyonun karşısına geçip abur cubur yemek. Bu tablo size bir yerden tanıdık geliyor mu? Cevabınız evet ise dikkat! Siz de metabolizma hızı yavaşlayarak kilo alacaklar listesinde yer alıyorsunuz.

Soğuk havaların metabolizmanız üzerindeki etkisini en aza indirmek ve tartının ibresinin daha da ileri gittiğini görmek istemiyorsanız, metabolizmanızı hızlandırmalısınız. Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürcan Kısakol, “Metabolizma, vücuttaki her türlü ürünün üretilmesi, depolanması ve yakılması sürecine verilen isim. Sonuçta bir toplamı hızlandıramazsınız. Dolayısıyla doğru terim; metabolizmanın hızlandırılması değil, metabolik hızın artırılmasıdır” diyerek metabolizmayı hızlandırmanın yollarını anlattı.

Egzersiz

Kış aylarında havalar soğuk, yağmurlu diye evde oturmak, dışarı çıkmamak metabolik hızı yavaşlatıyor ve kilo alımını artırıyor. Kışın soğuk havaları neden göstererek evde oturmak yerine egzersiz yapılması şart! Her zamanki gibi aktif olmak gerekiyor. Egzersizin sadece açık havada yapılması da gerekmiyor. Örneğin, apartmanda asansörü kullanmak yerine merdiven çıkabilirsiniz. Evde karın hareketleri yapabilir, yürüyüş bandı kullanabilirsiniz. Spor salonuna gidecekseniz, haftada en az 3 gün fitness yapabilirsiniz. Yüzme de metabolizmayı hızlandırmak için en yararlı spor dallarından biri.

Beslenme

Kış mevsiminde daha sık ve az yemek yenmeli. Çünkü metabolizma ne kadar az glikoz alınırsa bunu olumsuz bir durum olarak algılıyor ve yağ depolamaya başlıyor. Ayrıca öğün araları uzun tutulursa, acıkılarak sofraya oturulduğunda açlık dürtüsü ortaya çıkıyor. Bu durumda vücut, ilk 15 dakikada ne yediğini algılayamıyor. Böyle olunca da, ihtiyaçtan fazla yemek yeniliyor. İnsülin salgısı artıyor ve sonrasında daha çabuk acıkılıyor. Bu nedenle de hızlı yemek yiyen kişiler çok çabuk acıkıyor. Her gün, hep aynı saatte yemek yenmesi de önerilmiyor. Öğlen yemeği bazen 12’de bazen de 1’de yenmeli. Ayrıca çok meyve yemek de fazla kalori alımına neden oluyor. Meyve şekeri hızla emildiği için yalnızca öğünlerle tüketilmesi öneriliyor. Kış aylarında protein tüketimi de artırılmalı. Sadece et değil, bitkisel proteinler de tüketilmeli.

D vitamini

D vitamini, yiyeceklerden alınan, güneş yoluyla da aktif hale gelen bir vitamin. Kış aylarındaki güneşli günlerde dış mekanlarda vakit geçirerek D vitamini takviyesi yapılması gerekiyor. Çünkü D vitamini metabolizma için çok önemli. Yaz aylarında güneşin etkisiyle çok daha az sürede D vitamini sentezlense de, kış aylarında yaklaşık 30 dakika güneşin altında vakit geçirerek bu ihtiyaç karşılanabiliyor.

Kalori sayımı

Hangi gıdada kaç kalori var, öncelikle bunu bilmeniz gerekiyor. Yediğiniz besinlerin kalorilerini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Kişinin kilo başına kalori ihtiyacı 23. Buradan hesapla, 100 kg. olan bir kişinin günde 2200 kalori alması gerekiyor. Eğer hareketsizse bu değer 1800’e indiriliyor; hareketliyse de alınacak kaloriye 25 kalori daha eklenebiliyor.

Sıvı tüketimi

Yaz aylarında daha fazla tüketilse de, kış aylarında çok miktarda sıvı tüketilmiyor. Sadece su içerek değil; çorba, süt ve ayran gibi sıvıları tüketerek de günde iki litre sıvı alınabiliyor.

Uyku

Günde mutlaka sekiz saat uyunmalı. Geç saatlerde yatmak ve erken kalkmak metabolizmayı yavaşlatıyor. Az uyku vücut tarafından bir tehdit olarak görüldüğü için metabolizma duraklıyor. Gece 12’yi geçmeden yatıp, en az sekiz saat uyunması şart. Çocukların ise günde 10 saat uyumaları gerekiyor.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
KENEDEN KORUNMA YOLLARI
KENEYLE TEMAS EDİLDİYSE...
GÖZ TEDAVİSİNDE BOTOKS
GÖZ KURULUĞU VE DİĞERLERİ
UÇTUK, UÇTUK BAŞIMIZ AĞRIDI
ÇÖL TOZLARI KİMLERİ ETKİLER
ÇOCUKLARDA TUZ TÜKETİMİ
FAZLA TUZ İÇEREN GIDALAR
YAŞAM SÜRESİ UZUYOR
KEMOTERAPİDE YENİ YÖNTEM
DİYET TEK BAŞINA ÇARESİZ
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN...
CİNSEL KİMLİKTE 3-5 YAŞ
NESLİM DOKSAT ANLATIYOR.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ
SIVISI ELE GEÇİRİLDİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
GÖZLÜK MÜ LENS Mİ?
MİGREN GÜNLÜĞÜ NEDİR?
ÖLDÜREN BASİT HATALAR
İLAÇTAKİ DOĞRU BİTKİ Mİ?
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :