Okunma Sayısı: 10475
CANLI YORUMLAR

BİR BİLENE SORUN

Eşe dosta değil doktora...

Soğuk kış günlerinin kendini iyice hissettirdiği, soğuk algınlığı ve gribin artış gösterdiği bu dönemde arkadaş tavsiyesiyle, doktora danışmadan bilinçsiz ilaç kullanımı olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bursa Eczacılar Kooperatifi’nin yeni iştiraklerinden biri olan Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, kişilerin doktorlarına danışmadan, eş-dost tavsiyesiyle ve şahsi kanaatlerle ilaç kullanmalarının çok yaygın yapılan bir yanlışlık olduğunu vurgulayarak, bu dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Soğuk algınlığı ve gribin sıkça yaşandığı kış mevsiminde kişilerin yaygın olarak yaptığı bazı yanlışlar olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle bu dönemlerde nasıl hareket edilmesi gerektiğini biliyor olmak büyük önem taşıyor. Kırgınlık, hafif boğaz ağrısı ve burun akıntısı olan kişilerin, eş-dost tavsiyesiyle ya da şahsi kanaatlerine göre, evlerinde bulunan bir antibiyotiği birkaç gün boyunca günde iki veya üç defa olmak üzere kullanmalarının toplumda çok yaygın olarak yapılan bir yanlış olarak biliniyor. Soğuk algınlığı ya da gripte kişilerin kendi kendilerini tedavi etmek yerine mutlaka doktor ve eczacılara danışmaları gerekiyor.

Kılıcel, antibiyotik kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Antibiyotik, bakterilere karşı etki gösteren ilaç grubudur. Hastalık etkeniniz virüsler olduğundan aldığınız antibiyotik hastalığınıza iyi gelmemekle birlikte, vücudunuzda pasif durumda bulunan bakterilerin de direnç kazanmasını sağlar. İlerleyen dönemlerde herhangi bir bakteriyel enfeksiyona yakalanmanız halinde normalde etkili olabilecek bir antibiyotik organizmadaki bakterilerin direnç kazanması nedeniyle etkili olamayacaktır. Antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalar nedeniyle normalde etkili olabilecek bir tedaviye vücudunuz cevap vermeyecek, hastalık periyodunuz uzayacak ve hatta ölüm riski dahi söz konusu olabilecektir. Direnç gelişimi sadece bakterilerle sınırlı olmayıp, virüsler ve bazı parazitler için de geçerlidir. Antibiyotikler sadece viral enfeksiyonları takip eden sinüzit veya otit gibi bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmanız gerekir.”

Soğuk algınlığı ve gripte yapılması gerekenler şunlar;

  • Yapılacak tedavi hastalık etkenine karşı değil semptomları yani hastalık belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Bunun yanında yapılabilecek ek uygulamalar ile de soğuk algınlığınızı veya gribinizi rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.
  • Soğuk algınlığı gribe göre çok daha hafif geçmektedir. Hastalık belirtileri arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hafif ateş, baş ağrısı ve kırgınlık bulunur.
  • Soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız, kendi kendinizi tedavi etmek yerine mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmanız gerekir.
  • Hastalığınız sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
  • Soğuk algınlığında ilaç kullanımının yanı sıra istirahat, bol sıvı alımı, ellerin sık sık yıkanması önerilir.
  • Ekinezya, çinko, C vitamini, ıhlamur, nane çayı gibi ılık içecekler ve protein içeriği yüksek gıdaların alınması hastalığın hafiflemesine yardımcı olur. Su buharı ile mentol ve kafur içeren merhemlerin solunması da önemli ölçüde rahatlama sağlamaya destek olur.
  • Tuzlu su ile burun boşluğunun yıkanması ve gargara yapılması da faydalı olabilir.

Her sene değişime uğrayan grip virüsüne karşı her yıl grip aşısı da yenileniyor. Aşıdan sonra vücudun bağışıklık geliştirmesi yaklaşık iki hafta sürmektedir. Bu nedenle aşı olunmuşsa bu iki hafta boyunca grip olmuş kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi bir yıldır. Aşı olunduğu halde tekrar gribe yakalanılabilinir fakat komplikasyon gelişme olasılığı daha azdır.

Grip aşısı özellikle şu kişilere önerilir:

  • 6 aylıktan büyük çocuklar
  • 50 yaş üstü kişiler
  • Kronik akciğer hastalığı (astım gibi), kardiyovasküler hastalığı (yüksek tansiyon hariç), renal, hepatik, nörolojik veya metabolik hastalığı olanlar (diyabet gibi)
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (AIDS)
  • Grip mevsiminde hamile olacak olan kadınlar
  • Sağlık personeli
  • Bu kategorilerden herhangi biri ile aynı evde yaşayan 6 aylıktan büyük çocuklar ve yetişkinler
  • Grip aşısı şu kişilere önerilmemektedir:
  • Yumurtaya karşı alerjisi olanlar
  • Yüksek ateşli kişiler (38.5o’den daha fazla)

Soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız kendi kendinizi tedavi etmek yerine eczacınıza ve doktorunuza danışın. Hastalığınız sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DÜZTABANLIK YIPRATIYOR
HANGİ BÖLGELERİ YORUYOR
DİNLENİRKEN BİLE AKTİFİZ
KADIN BEYNİ ERKEK BEYNİ
İDRAR KAÇIRMA SEBEPLERİ
PELVİK KAS DESTEĞİ PROBLEMİ
İKİZLERİ EMZİRMEK
ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL
HAMİLELİKTE 41. HAFTA
İÇERDE MUTLU DEĞİL...
SÜREKLİ KİLO ALIYORSANIZ
SUÇ UYKUNUZDA OLABİLİR!
UYKU APNESİ KABUS MU OLDU
NELERE YOL AÇIYOR
KURU GÖZ SENDROMUNA DİKKAT
ÇALIŞANLARI BEKLEYEN RİSK
DRANKOREKSİYA VAKASI
KADINLARIN SON ÇILGINLIĞI
17KASIM'DA KÖPRÜYE MOR RENK
PREMATÜRELER İÇİN...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÖLDÜREN BASİT HATALAR
MİGRENE BESLENME ÇÖZÜMÜ
ÇOCUKLARDA BAHAR NEZLESİ
BAYRAMDA BİRAZ DİKKAT
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2013 BAROK DESENLERİN YILI
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :