Tüm kadınlar, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, düzenli olarak kontrollere gitmek, süreci sağlam geçirmek ve takip etmek ister. Bunun için, her kadının hamilelik döneminde uzak durması belli başlı alışkanlıklar var. İşte süreç içinde kendinizi eğitip, uzak durmanız gereken maddeler…
Kafein:
Her sabah bir fincan kahveyle güne başlamayı sevmeyen var mı? Ancak hamilelikte ya bu tatlı alışkanlığı terk etmeniz ya da kafeinsiz kahveye yönelmeniz gerekiyor. Kafeinin kalp atışlarınıza nasıl tesir ettiğine ve sizi nasıl ayık tuttuğuna uzun uzadıya değinmeye gerek yok; işte aynı kuvvetli etki plasentadan geçip bebeğinize de ulaşabilir. Onun sistemi henüz gelişmiş olmayacağı için de bünyesi kafeinle baş edemeyebilir.
Alkol:
Hamilelikte alkol tüketme alışkanlığının devam etmesi, Fetal Alkol Sendromu’yla sonuçlanabilir. Bundan muzdarip olan bebekler genellikle normalden düşük bir kiloyla dünyaya gelirler ve fiziksel bozukluğa sahip olabilirler. Görme ve işitme problemleri, zihinsel gelişim bozukluğu, davranış bozuklukları etkilendikleri diğer olumsuzluklardır.
Sigara:
İşte belki de insanların bırakmakta en zorlandığı alışkanlık… Hamilelikte sigara içmek; bebeğiniz karnınızdayken alması gereken gerekli oksijen ve besinleri alamaması demek!
Şayet hamilelik süresinde sigara içiyorsanız şunlara davetiye hazırlıyorsunuz demektir: Erken doğum, dış gebelik, düşük yapma. Eğer sigarayı bırakmak istiyor fakat zorlanıyorsanız size yol göstermesi için bir uzmana danışın.
İlaçlar:
İlaçlar demişken bağımlı anneler varsa, bu dönemde – elbette her zaman, ama özellikle bu dönemde – herhangi bir uyuşturucu maddesi kullanımının bebek için hem hamilelik döneminde hem de ileriki yaşlarında bir dolu sağlık problemi demek olduğunu onlara hatırlatmak gerekir.
Ama bu dönemde uzak durmanız gereken ilaçlar sadece uyuşturucular değil. Reçetesiz satılan ilaçlardan bu dönem uzak durun; normalde kullandığınız ilaçların büyük kısmına da hamilelikte ara vermeniz gerekebilir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.