Okunma Sayısı: 11885
CANLI YORUMLAR

BOTOKS AĞRI YAPAR MI?

Yanıt Gazi Üni.'den geldi

Botoksun bir toksin olduğunu ve saflaştırılarak zararsız hale getirildiğini belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sühan Ayhan, normalde, beynin kaslara sinir yoluyla elektriksel uyarılar göndererek kasılmayı sağladığını, elektriksel uyarıların sinir kas birleşim yerinde bulunan bir madde aracılığıyla kaslara ulaştığını anlattı.

Ayhan, ''Botulinum toksini, bu maddenin salgılanmasını durdurarak, uyarıların kasa ulaşmasını ve buna bağlı olarak kaslarımızın kasılmasını önler. Böylece uygulanan bölgede geçici olarak kısmi bir felç oluşur'' dedi.

İlk kez 1960'lı yıllarda şaşılık tedavisinde kullanılmak üzere denenen toksinin, son 15-20 yıldır milyonlarca kişinin tedavisinde kullanıldığını, 70'ten fazla ülkenin sağlıkbakanlıklarınca onaylanmış bir ilaç olduğunu ve 10 yıldır da estetik amaçlı uygulandığını ifade etti.

Ayhan, günümüzde botulinum toksinin son derece güvenli laboratuvarlarda üretildiğini ve çok düşük dozlarda uygulandığını vurgulayarak, ''İlaç yalnızca uygulandığı bölgede etkili olmakta ve vücutta sistemik bir etkiye yol açmamaktadır. Tüm dünyada yüz binlerce hastanın tedavisinde kullanılmış botulinum toksininin kalıcı bir soruna yol açtığı hakkında bir bilgi yoktur. Botulinum toxin tip B ile ilgili ise henüz çok detaylı çalışma sonuçları bildirilmemiştir'' diye konuştu.

Bu toksinin hemen herkeste güvenle kullanılabilecek, bilinen ciddi bir yan etkisi olmayan bir ilaç olduğunu, klinik çalışmaları bulunmamasından dolayı gebelikte kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Ayhan, anne sütüne karışıp karışmadığı tam olarak kanıtlanamadığından emziren anneler için de uygun olmadığını söyledi.

Ayhan, toksinin, 12 yaşın altındaki çocuklarda, bazı kas hastalıklarında, antibiyotikler veya kalsiyum kanal blokörü ilaçları kullananlarda, kas gevşetici ve anestezik ilaçları alanlarda ve pıhtılaşma bozuklukları olanlarda da kullanılmaması gerektiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Ayhan, alındaki yatay çizgiler, iki kaş arasındaki dikey oluklar, gözlerin dış kenarında kaz ayağı şeklinde yayılan ince kırışıklıklar, burun kökündeki yatay çizgilenmeler, ağız çevresindeki ince kırışıklıklar, dudak köşelerindeki dik çizgilenmeler, çene ucundaki çizgilenmeler, boyunda uzunlamasına oluşan bantların botoksla geçici olarak ortadan kaldırılabildiğini ya da hafifletilebildiğini söyledi.

''BOTOKSUN, CİDDİ BİR YAN ETKİSİ BULUNMUYOR''
Ayhan'ın verdiği bilgiye göre, botoks herhangi ciddi bir alerjik reaksiyona yol açmadan istenildiği kadar tekrarlanabiliyor. Botoksun, ciddi bir yan etkisi bulunmuyor ve deneyimsiz kişilerin uygulamasına bağlı yan etkiler bile ilacın etkisi geçici olduğundan, genellikle 3 ay içinde tamamen düzeliyor.

Cilt kırışıklıklarını düzeltmek için kullanımı sonrasında nadir de olsa göz kapağı düşüklüğü, çift görme, uygulama alanında ufak morarma ve kızarıklıklar, alt göz kapağının sarkması gibi durumlar gözükebiliyor.

''GEÇİCİ DOLGU MADDELERİ TIBBİ OLARAK GÜVENİLİR''

Botoksun bir dolgu olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ayhan, yüz kırışıklıkları için kullanılan yöntemlerden birinin kişinin kendisinden elde edilen yağ ve doku kokteyli enjeksiyonları ya da ticari olarak hazır bulunan kollajen veya hyaluronik asit enjeksiyonları olduğunu anlattı.

Enjekte edilen yağ, doku kokteyli, kollajen ve hyaluronik asit gibi dolgu maddelerinin etki mekanizmasının botokstan farklı olduğunu dile getiren Ayhan, ''Bunlar kırışıklıklar altında dolgunluk oluşturarak kırışıklıkları azaltır ve daha genç bir görünüm verirler. Kalıcı olan dolgu maddelerin kullanılmasının yan etkileri ve zararlarının olması sebebiyle günümüzde kullanılması hemen hemen sonlanmıştır. Haberlerde bahsedilen sorunlar, kullanılmaması gereken kalıcı dolgu maddelerinin yetkili ve uzman olmayan ve çoğunlukla doktor bile olmayan kişiler tarafından uygulanmasının sonucunda ortaya çıkmaktadır'' dedi.

Geçici dolgu maddelerinin ise cilt kırışıklıklarının tedavisinde güvenle kullanılabildiğini vurgulayan Ayhan, bunların insan bağ dokusu içinde bulunan bir maddeden yapıldığını belirtti. Ayhan, ''Geçici dolgu maddeleri tıbbi olarak güvenilirdir. Bunların da etkisi botoks gibi geçicidir ve tekrar edilmesi gerekir'' diye konuştu.

''FDA ONAYLI ÜRÜNLER KULLANILMALI''

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ekrem Civaş da geçici sentetik dolguların yan etkileri konusundaki ifadelerin, ''dolgunun kendisinden değil, etki süresinin uzatılmasında kullanılan kimyasal ajanlardan'' kaynaklandığını belirtti.

Bu kimyasalların miktarı ve içeriğinin FDA tarafından detaylı olarak test edildikten sonra onaylandığını, güvenliğinin ve dozunun ayrıntılı olarak bildirildiğini söyledi.

Piyasada 100'ün üzerinde dolgu markası bulunduğuna, ancak bunların sadece 4 ya da 5'inin FDA onaylı olduğuna dikkati çeken Civaş, bunların birçoğunun CE belgeli ancak FDA onaylı olmadığını vurguladı.

Civaş, ''Hem estetik dermatolojiyle uğraşan hekimlerin hem de hastaların tüm tedavi yöntemlerinde olduğu kozmetikestetik uygulamalarda da FDA onaylı ürünleri kullanmaları onları deneyi yapılmamış ürünlerin sürpriz risklerden koruyacaktır'' diye konuştu.

Dermatolog Dr. Ömür Tekeli de özellikle botoks uygulamalarında kişinin hoşlanmadığı bir sonuç ortaya çıkması halinde de geri dönüşün mümkün olduğunu belirterek, ''Olası tüm yan etkiler botoksun etkisi geçtiğinde tamamıyla ortadan kalkmaktadır. Botoks alanında uzman hekimlerce, doğru bir şekilde uygulandığında, çok basit ve oldukça güvenli bir kusur düzeltme, hastalığı iyileştirme ve güzelleşme yöntemidir'' dedi.

A.A

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DÜZENSİZ BESLENMEYİN
MİGRENİ TETİKLİYOR
DOKTOR İZNİYLE ORUÇ
HANGİ HASTALAR İZİN ALMALI
BAYRAMDA BU YOLLARA DİKKAT
EN ÇOK BU YOLLAR CAN ALIYOR
MALİYET PES ETTİRDİ
ARTIK ARAŞTIRILMAYACAK
BOL SU İÇMEK YETMEZ
YAZIN NASIL BESLENELİM?
ÇOCUK İÇİN ERKEN TANI
KANSERE YAKALANAN ÇOCUKLAR
VENÜS DİYETİ DE NESİ?
YÜRÜYÜŞLE DESTEKLEYİN
ERGENLİKTE BESLENME ÖNEMLİ
MAMOGRAFİ ZARARLI MI?
HAMİLELİKTE 41. HAFTA
İÇERDE MUTLU DEĞİL...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HER ŞEHRE KADIN KONUKEVİ
ODTÜ 'EN İYİ 100' İÇİNDE
BENLERİNİZE DİKKAT EDİN !
SON YILIN MESELESİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :