Eller, hayatımızı kolaylaştıran önemli organlar olmasına karşın, bakımı genellikle ihmal edilir. Bakımsızlık, yıllar içinde oluşan lekeler ve kırışıklıklar nedeniyle, önce onlar zamana yenilir. Oysa her zaman göz önünde olan ellerin bakımı sanıldığı kadar zor değil. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Baransu, el bakımıyla ilgili yapılması gerekenleri anlattı.
Soğuktan koruyun
El derisi oldukça ince bir yapıya sahip. Bu nedenle dış etkenlere karşı savunmasız kalıyor. Dış etkenlerle derinin aşırı kurumasını engellemek için yapılması gereken en önemli şeylerden biri, elleri soğuktan korumak oluyor. Bunun için de ellerin soğuk suyla temasını önlemeye dikkat etmeli ve soğuk ortamlarda ellerinizi korumaya almalısınız.
Kirletmeyin
Yağ bezlerinden çıkan yağ, deri üzerinde bir tabaka oluşturuyor ve bu tabaka derinin yağlı, nemli ve yumuşak tutulmasını sağlıyor. Ayrıca bu yağ, derinin asitliğini sağlıyor. Bu da deriyi mikroplara ve diğer etkenlere karşı dirençli kılıyor. Eldeki yağ tabakasının mümkün olduğu kadar korunması gerekiyor. El derisinde bulunan yağ bezleri, yüz bölgesinde olduğu gibi çok çalışmıyor yani yüzde olduğu gibi yağlanmaya neden olmuyor. Ellerinizi yıkadığınızda bu yağ tabakası da yok oluyor. Bu nedenle elleri sabun ve suyla çok sık yıkamak koruyucu tabakanın kaybına neden olarak ellere zarar veriyor. Eğer ellerinizin zarar görmesini istemiyorsanız, kirli şeylerle teması en aza indirmeli, gerekiyorsa eldiven kullanmalısınız.
Güneşten kaçın
Güneşin zararlı ışınları, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olmasının yanı sıra cildi yaşlandırma etkisine de sahip. Bu nedenle elleri de güneşten korumak gerekiyor. Üstelik eller, yaz-kış açıkta olduklarından güneşin zararlı etkilerine daha fazla maruz kalıyorlar. Güneşin az görüldüğü günlerde bile ellere güneş koruyucu krem sürülmesinde yarar var.
Doğru şekilde nemlendirin
Ellerde kuruluk yaşandığında sadece krem sürmek yeterli olmuyor. Çünkü kremi sürdüğünüzde içeriğindeki su uçuyor ve aktif maddeler derinin içine giremiyor. Bunu engellemek için nemlendirici krem kullandığınızda, elinize bir eldiven geçirerek 15-20 dakika bu şekilde bekleyip derinin kremi tamamen emmesini sağlayabilirsiniz. Bu bakımı haftada bir gün uygulayabilirsiniz.
Köpürmeyen sabun seçin
El ya da yüzde sabun kullanırken, eğer deri klasik alkali sabunlara karşı kızarma, yanma, aşırı kuruma gibi reaksiyonlar veriyorsa, o zaman asit pH’ı 5.5 olarak belirtilen sabunların kullanılması gerekiyor. Tahriş edici olmayanlar ise non-iyonik diye belirtilen köpürmeyen sabunlar oluyor. Bu nedenle sabun seçerken fazla köpürmeyen türlerini seçmek cildi korumak açısından önemli.
Parfümsüz krem kullanın
Elleriniz için krem alırken az parfümlü, tahriş etmeyen, güneş ışığı ile birlikte kullanıldığında cilde zarar vermeyen ya da alerji riski düşük olan kremleri tercih etmelisiniz.
Çok sık yıkamayın
Bulaşıcı hastalıklar ya da özel salgınların olduğu zamanlarda sunulan çözümleri, günlük yaşam çözümü olarak kabul etmemek gerekiyor. Bu tür dönemlerde riskli ortamlarda bulunanlar gibi çok sık ellerinizi yıkarsanız, el derinizi yıpratabilirsiniz. Günlük yaşamda ellerin gerektiği kadar yıkanması ve el yıkama gerekliliğinin en aza indirilmesi öneriliyor.
Tırnakları ihmal etmeyin
Tırnak, tıpkı saç gibi vücudun sağlık düzeyini gösteriyor. Keratin maddesinden oluşan tırnağın sağlamlığı, vücudun demir, biyotin miktarlarının yeterli olup olmadığına bağlı oluyor. Demir depolarında bozukluk yaratan hastalıklardan biri de tiroit hastalıkları. Tırnak kırılması ya da soyulma görüldüğünde tırnak kuvvetlendiricileri kullanmadan önce demir ve biyotin depoları ile çinko gibi besleyici faktörlere bakmak, bir yandan da tiroit testlerini araştırmak öneriliyor. Eğer bu maddeler eksikse, yerine getirilmesi için doktor kontrolünde gerekli tedavi uygulanması gerekiyor.
Ojeyi tırnağınızda bırakmayın
Tırnak kandan oksijeni alırken, tıpkı cilt gibi dışarıdan da hava almalı. Bu yüzden oje kullanımını özel günlerle sınırlamak önem taşıyor. İş hayatı nedeniyle sürekli kullanmak zorundaysanız, en azından hafta sonları ojelerinizi silerek tırnaklarınızın hava almasını sağlayın.
Tırnak etlerini aldırmayın
El bakımında özellikle kadınları en fazla ilgilendiren konulardan biri de manikür. Manikürde çok büyük hatalar yapılıyor. Tırnakla etin arasında bir deri parçası bulunuyor ve bu tabaka manikür sırasında aldırılıyor. Aslında bu tabaka bir koruyucu görevi görerek mikropların, temizlik ürünlerindeki aktif maddelerin tırnağa girip yapısını bozmasını engelliyor. Tırnak etini aldırmak yerine deriyi nemlendirip, yumuşattıktan sonra o parçanın biraz yukarıya çekilip, üst kısımların temizlenmesi öneriliyor. Tırnak etlerinin hiçbir zaman tamamen temizlenerek tırnakların çıplak bırakılmaması gerekiyor. Aksi takdirde zamanla tırnak yapısında bozulmalar başlıyor.