Okunma Sayısı: 10602
CANLI YORUMLAR

KONUŞMASI SEVİMLİ GELEBİLİR

Fakat sorun da olabilir

Çocukların konuşmalarında yaptıkları hatalar ailelere sevimli gelebilir. Ancak, konuşması  anlaşılmayan bir çocuk demek istediklerini anlatamadığında bu durum sıkıntı yaratabilir.

Her ses o sesi oluşturmak için gereken kas ve koordinasyon geliştikçe repertuara katılır. Dolayısı ile, sesler değişik zamanda üretilmeye başlar. /B/, /M/ gibi sesler daha bebekken ortaya çıkabilirken /R/, /L/ gibi sesler 6 yaşa kadar doğru üretilemeyebilir. Çocuklar söyleyemedikleri sesin yerine başka bir ses kullanabilirler, veya kelimelerin bazı hecelerini eleyebilirler.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı’nın değerlendirmesi ile çocuğun hangi seslerde sorun yaşadığı belirlenir ve gereken terapi başlatılır. Burada önemli olan kıstaslar çocuğun söylemekte zorlandığı seslerin gelişimsel olarak üretmesi gereken sesler olup olmadığı, sesi üretmek için gerekli oral hareketi yapıp yapamadığı ve bu durumun çocuğun genel olarak konuşma anlaşılabilirliğini nasıl etkilediğidir.

4 yaş konuşma anlaşılabilirliği açısından bir dönüm noktasıdır. Her ses doğru üretilmese de, çocuğun konuşmasının tamamen anlaşılır olması beklenir. Doğru üretilmeyen seslerin ise değerlendirilmesi önemlidir.

Gelişimsel olarak üretilmesi beklenen bir ses yanlış dil alışkanlığı nedeni ile başka bir ses ile değiştiriliyor ise, gecikmeden ve bu alışkanlık yer etmeden konuşma terapisi ile müdahale edip konuşma seslerini düzeltmek mümkündür.

Müdahale edilmediğinde yanlış ses alışkanlıklarının oturması ve okuma ve yazma dönemi geldiğinde söylerken değiştirilen sesleri yazarken ve okurken de değiştirilmesi söz konusu olabilir. Yanlış alışkanlıklar yerleşmeden ve başka sorunlara neden olmadan bunların düzeltilmesi çok önemlidir.

 

Dil Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda ATİLLA ŞAHİN

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEKLERE ÖZEL YATAKLAR
DESTEK, KONFOR, GEÇİRGENLİK
HANSEL VE GRETEL MÜZİKALİ
7-21 NİSAN'DA İSTANBUL'DA
BAKICI MI AU PAİR Mİ?
ÇOCUĞUNUZUN DİLİ GELİŞSİN
ÇOCUKLAR NASIL GİYİNMELİ
BİR YETİŞKİN GİBİ Mİ?
MOLA YÖNTEMİ Mİ DEDİNİZ?
ÇOCUK-SESSİZLİK MÜMKÜN MÜ?
OKUL SEÇİMİ HAZIRLIĞI
ANAHTAR KELİME "İHTİYAÇ" MI
ÇOCUKLARDA DÜZTABANLIK
GÜNLÜK PERFORMANSI ETKİLER
ÇOCUĞUNUZ KUSUYORSA
İSHAL OLABİLİR
ÇOCUKLA SEYAHAT EDERKEN
KAZALARA KARŞI ÖNLEMLER
SINIFINDA GRUPLAŞMA VARSA
NESLİM DOKSAT ANLATIYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
İSMİ HAYATINI ETKİLEY...
HIRÇIN VE YARAMAZSA
ÇOCUĞUN ÖĞRENME YÖNTEMİ
ŞİDDETE MARUZ KALIYORSA
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
HAMİLELERİN YENİ MODASI
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :