Yenidoğan bebeklerin yaşamındaki ilk günleri, annelerin de en mutlu, ancak bir o kadar da en zor zamanlarıdır. Bu dönemde bebekte görülen en küçük bir değişiklik dahi anneyi korkutur ve endişelendirir. Bu süreci en rahat atlamanın yolu ise, bebek bakımı konusunda bilinçlenmekten geçiyor.
Peki ya bebekle ilk günlerde ne yapmalı?
- Annenin eli sürekli temiz olmalı
- Kulak temizliğinde kulak çöpü kullanılmamalıdır.
- Gözlerinde bulunan çapaklar , ılıtılmış su yardımı ile temizlenebilir.
- Doğduğu günden itibaren bebeklerin tırnakları düz, batık oluşturmayacak şekilde kesilmeli.
- Cilt temizliği banyo ile yapılır. Bebek bir gün duru su, bir gün şampuan ile her gün yıkanabilir. Şampuan seçerken PH değeri nötr olan ve içerisinde kozmetik ürün olmayanlar temizlenmelidir.
- Alt temizliği kızlarda suya batırılan pamuklarla veya sadece suyla yıkayarak önden arkaya doğru yapılmalıdır. Erkek çocuklarda ise sünnet derisi geriye çekilmemelidir.
- Bebeğin kıyafetleri pamuklu ürünlerden seçilmeli, ilk kullanımdan önce sıcak suyla yıkanıp, ütülenmelidir.
- Göbek kordonu, genellikle doğumdan önce su ile temas ettirilmemelidir. Bu bölgenin kuru tutulmasına özen gösterilmeli ve doktorun önereceği alkollü bir antiseptikle sabah akşam pansuman yapılmalıdır.
- Bebek doğduğu günnden itibaren dışarı çıkartılabilir. Ancak kalabalık ortamlarda bulunmasında fayda vardır. Sürekli dışarıda olmak bebeğin bakımının ihmal edilmesine neden olabilir.
- Yenidoğan ateş, morarma ve nefes kesilmesi acil bir durumdur. Ateş yüksek ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.
Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı