Anne ile bebek arasında bir bağdan söz ediyorsak, bu ilişki için bebeğin doğumunun beklenmediğini biliyoruz Anne, karnındaki bebeğine seslenir, konuşur şarkılar söyler.
İlk kucağa alış, emzirme ve bakış, bağ kurmanın önemli adımları arasınd ayer alır. Annesinin memesindeki bir bebeği düşünün. Şevkle, doyma arzusu ile annesinin memesindedir ama gözleri çoğu zaman annesinin gözlerindedir.
Bağ kurmanın önemi, "bağlanma kuramı" çerçevesinde, birçok kuramcı tarafından önemli bir araştırma konusu olmuştur. Araştırmalar , bağlanmayı farklı kategorilere yerleştirmiş ve kişinin anneyle kurduğu bağlanma ilişkisinin, ileriki dönemlerde kuracağı ilişkilerde etkili olduğu sonucuna varmışlardır.
Genel hatları ile bakıldığında anne ile bebek arasında güvenli bağlanma ilk dikkati çeken unsurlardandır. Bu bağlanma türünde bebek emindir. İhtiyaç duyduğunda, çağırdığında annesinin geleceğinden emindir. .
Psikolojik Danışman Uzman Meltem Canver Kozanoğlu'na göre güvenli bağlanan bebek ile annesiyle yaşadığı deneyimlerinde şunlar gözlenir;
- Anne, bebeğin ihtiyacının farkında olmuştur.
- İlk dönemlerde bebeğini bekletmeden ihtiyacını karşılamıştır.
- Bebeğin ağlayarak annesini çağırmasını duymuş, yanına gitmiştir.
- Ardından bebeğin tahammül edebileceği kadar bekletmeyi de deneyimletmiştir.
- Annesini her an yanında bulabilen bebek de, annesini beklemeye, gereleceğini bildiği annesinin hayalin kurarak, beklemeye tahammül etmeyi öğrenmiştir.
- Bu ilişki biçimini deneyimlemiş olan çockular, sonuç olarak "güvenli bağlanan" bireyler olurlar.
Anne ile kurulan bu ilişkideki olumlu imge, haytın geri kalan kısmında, "ötekiler"i anlamak için bir platform oluşturur. Hem kendilerine yönelik algıları, hem de ötekine yönelik algıları olumludur.