Okunma Sayısı: 10603
CANLI YORUMLAR

HAMİLELİKTE DİŞ SAĞLIĞI

Ara öğünlerde ne yemeli?

Hamilelik bir kadının hayatındaki en dönemli dönemlerden biridir. Hamile kadının ve doğmamış bebeğin vücudunun ve gelişiminin sağlıklı olması en önemli hedef olacaktır. Ağız ve diş sağlığının iyi olması tüm vücut sağlığını etkileyebilen bir öneme sahiptir. Kötü, bakımsız bir ağız, hem kendi hem de bebeğin sağlığını riske edecektir.

  • Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu sebeple yenen gıdalar hem hamile kadının diş sağlığını hem de bebeğin diş gelişimini etkileyecektir. Özellilkle kalsiyum, protein, fosfor, vitamin A,C,E  içeren besinlerin dengeli olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Hamilelikte dişlerden kalsiyum kaybı olur bilgisi yanlıştır. Bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum dietle karşılanır. Eğer dietten alınan kalsiyum yetersizse kemiklerdeki kalsiyum depoları kullanılır, dişlerdeki değil.
  • Sürekli ara öğün yeme ihtiyacı ve bu öğünlerde şekerli ya da karbonhidrattan zengin besinler tüketilmesi çürük oluşumunu arttıracaktır. Ara öğünlerde meyve, çiğ sebze, süt, yoğurt, peynir tercih edilmesi daha iyi olacaktır.
  • Hamileliğin ilk 3 ayında mide bulantısı en sıklıkla karşılaşılan şikâyetlerden birisidir. Eğer kusma oluyorsa sık sık diş fırçalanması ve diş yüzeylerinin mide asidine karşı korunması gerekli olacaktır.
  • Radyografik (röntgen) inceleme gerektiği durumlarla karşılaşılabilir. İltihaplı ve ağrılı bir diş hem annenin sağlığını hem de bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceğinden, bazı acil durumlarda diş tedavisi ve röntgen çekimi bebeğin doğumunu beklemeyebilir. Diş röntgen cihazlarından  salınan ışın miktarı çok düşüktür. Hamilelikte röntgen çekileceği zaman karın bölgesi ve troid bezleri (boyun bölgesi) kurşun levhalarla korunmalıdır. Bebek yapmak üzere tedavi görenler ya da emziren kadınlarda röntgen çekimi sakıncalı değildir.
  • Hamilelikte değişen hormonlar diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle 2. aydan sonra diş etleri şiş, kırmızı ve kanamalı hâl alabilir. Artan progesteron hormona bağlı olarak diş ve diş eti hassasiyeti oluşabilir. Diş hekimi tarafından düzenli diş taşı temizliği yapılarak bu sorunların önüne geçilebilir.
  • Hamilelik tümörü denilen oluşumlar diş eti kenarında, iki diş arasında, hacimsel olarak artmış, kırmızı, çilek görünümlü kanamalı yapılardır. Hamilelik sonlandıktan sonra cerrahi olarak düzeltilmeleri gerekebilir.

Ağız ve diş sağlığınız için günde iki kez sabah ve aksam dişlerinizi florurlu bir diş macunu ile fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıyız. Hamilelik süresince diş doktorunuzu daha sık ziyaret edin. 

 

Dr. Dt. Aylin Sezen Yalçın

        Ortodontist

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUNUZUN GÖZÜNE DİKKAT
TATİLİ ZEHİR OLMASIN
YENİ VÜCUT, YENİ KİMLİK
HAMİLESİNİZ, DEĞİŞİYORSUNUZ
KADIN BU KADAR MI GÜNAHKÂR?
EMBRİYO SPEKÜLASYONU...
STRES EPİLEPSİYİ TETİKLİYOR
ERGENLİK ÇAĞINDA DİKKAT!
MAMOGRAFİDE ÇIĞIR AÇILIYOR
GELİŞMELERİ KAÇIRMAYIN!
SİLİKON GÖĞÜS KRİZİ
İNGİLTERE'YE UZANDI
GÜLÜMSEMEKTEN ÇEKİNMEYİN
DİŞ TELİ KABUSU SONA ERİYOR
MENOPOZ DÖNEMİ DEPRESYONU
PROF. DR. DOKSAT ANLATIYOR.
AMELİYATSIZ YÜZ GERME
AĞIR MAKYAJDAN KAÇININ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
GEBELİK ZEHİRLENMESİ
HAMİLELİKTE KEMOTERAPİ
HAMİLEYKEN NASIL YATMALI
FİZİKSEL AKTİVİTE
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
BİR KADININ ÇANTASINDA
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
HAMİLELERİN YENİ MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :