Yüksek ateş, her anne babanın çocuk yetiştirirken kabusu haline gelir. Peki çocukları her ateşlendiklerinde doktora götürmeli miyiz?
Çocuğunuz ateşlendiğinde, doktora götürmeden önce evde alınabilecek basit önlemler de var. İlk olarak ortam sıcaklığının azaltılması, kıyafetlerin daha ince şekle dönüştürülmesi ve sıvı alımının arttırılması, yüksek ateşin önüne geçmek için ilk olarak yapılacaklar arasında.
Her ateş yükselmesinin antibiyotikkullanımına geçilmesi anlamına gelmediğini belirten uzmanlar, basit ateş düşürücü ilaçlarla bunun önüne geçilebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca uzmanlar her çocuğun yılda ortalama 8 kere ateşli enfeksiyon geçirmesinin de normal sayılabileceği görüşündeler.
Ateş tek başına ciddi bir hastalık değil!
Yüksek ateşin tek başına ciddi bir hastalığı işaret etmediğini her anne-babanın bilmesi gerekiyor. Öncelikli olarak çocukta başka bir bulguya rastlanıp rastlanmadığına bakılması en önemli tetkik yöntemi.
Çocuğun aktivitesi, beslenmesinde kötüye giden bir durum olup olmadığı, vücudunda bir döküntüye rastlanıp rastlanmadığının cevapları verildikten sonra, doktora danışmakta fayda var. Ateşe eşlik eden bulgular eğer çocuğunuzda fazlaysa mutlaka acile başvurulması gerekiyor. Eğer çocuk ateş ile birlikte kusup sıvı kaybediyorsa bu, hemen acile gidilmesi ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Ateş eğer 48 saati geçerse yine doktor kontrolü şiddetle gerekiyor demektir.
Çocuğunuzun ateşini belirli tekniklerle ölçebilirsiniz. Dil altından, kotluk altından, kulaktan ve popodan ateş ölçme teknikleri ateşin yüksekliğine göre tercih sebebi olabilir. 37,3 dereceye kadar olan ateş, koltuk altından ölçülebilirken, 38 dereceye kadar olan ateş dil altından ölçülebiliyor.
Kaynak: milliyet