Bağışıklık sisteminin görevini, "Vücudu bütün dış etkenlerden, virüs, bakteri ve mikroorganizmalardan korumak, vücutta oluşmuş yabancı maddelerin de vücuttan atılmasını ya da korunmasını sağlamak" olarak tanımlayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soner Dileklen, bu sistemdeki olası problemlerin sık enfeksiyon geçirmekten kansere kadar birçok hastlığa neden olabildiğini söylüyor.
Bağışıklık sistemi doğal ve sonradan kazanılmış olarak ikiye ayrılıyor. Doğal bağışıklık anne karnında elde edilirken, sonrasında ise hastalık geçirerek ya da aşılanarak kazanılıyor.
Yılda iki kereden fazla gribal enfeksiyon geçirmenin bağışıklık sisteminde bir soruna işaret ettiğini belirten Dr. Soner Dileklen, " Bu durumda nerede yanlış yapıldığını, neyin eksik olduğunu kontrol etmek gerekiyor. Elde edilen sonuçlara göre de tercihen doğal, gerekirse dışarıdan takviye ile tedavi yapılıyor. Ancak kullanılacak tavkiyelerin mutlaka doktor kontrolünde, ek rahatsızlıklar dikkate alınarak tüketilmesi gerekiyor. Eğer tüm eksiklikler giderildiği halde porblem varsa, sistemi bozan kronik bir hastalık olup olmadığına bakılıyor ve tedavisi yapılıyor" diyor.
Dr. Dileklen, kronik akciğer ve karaciğer hastalıkları ile tirait sorunlarının bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğinin de altını çiziyor.
Bu minerallere dikkat
Kükürt, vücudun oksijen dengesini ve bağışıklık sistemini koruyoruk, beyin fonksiyonlarının çalışmasını destekliyor. Ayrıca B vitaminlerinin kullanılmasına yardımcı olan bu mineralin, bazı zararlı bakteriler üzerinde öldürücü etkisi de bulunuyor.
Kalp damar hasatlıkları riskini de düşüren kükürt; havuç, soğan, sarımsak, kereviz, turp, lahana, ıspanak, muz, maydanoz, marul, patatesin yanı sıra kırmızı et, tavuk, balık ve yumurta da bulunuyor.