Anne ve babaların sürekli merak ettiği konuların başında gelir bebeklerin zeka gelişimi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Mamur, miniklerin zeka gelişimlerini sağlıklı tamamlamak için nelerin yapılması gerektiğini anlatıyor.
Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bir çocuğun zekasını belirleyen en önemli unsur genleridir, yani anne ve babanın zekası. Ancak genlerini ona verirken dikkat etmek gerekiyor. Çünkü erkeklerin spermindeki DNA’da 30 yaştan itibaren hata oranı artıyor. Bir araştırmaya göre de 40 yaş üstü erkeklerin dünyaya getirdikleri çocuklarda daha genç babalara kıyasla 6 kat daha fazla otizm görülüyor.
Uyusun da büyüsün! Yalnızca büyümek değil aynı zamanda akıllı olması için. Uyku beynin dinlenme ve gelişme dönemi. Örneğin, ilkokul çağındaki bir çocuk günde 9 saatten az uyursa öğrenme kabiliyeti ciddi anlamda düşüyor.
Bebeğinizin beslenmesine dikkat edin. Yaşamın ilk bir yılında anne sütüyle beslenen bebeklerin zekası, mamayla beslenenlere kıyasla daha yüksek. Aynı zamanda bol Omega 3 yağ asidi (balık) tüketen bebek ve çocukların zekaları için de, tüketmeyenlere kıyasla aynı şeyi rahatlıkla söyleyebilirim.
Oksijen ve hareket. Hamilelerin günde 30 dakika yürüyüş yapmalı, yapamayanlara kıyasla IQ’su daha yüksek bebeklerin dünyaya gelmesine yardımcı olur. Yalnızca anneler değil, çocukların da temiz ve açık havada oynamaları yeni beyin hücrelerinin oluşumunda etkili.
Müzik yalnızca ruhun değil aynı zamanda beynin de gıdası. Mozart’ın bir sonatasını dinletmek o an için IQ’yu yaklaşık 10 puan arttırır. Çocuğunuz büyüdükçe mutlaka bir müzik aleti çalmasını sağlayın. Erken yaşta müzik aleti çalmayı öğrenmek, uzun vadede çocuğun fen ve matematik bilimlerinde daha başarılı olmasını sağlar. Müzik aleti çalmak beynin hemen hemen her merkezini bir anda uyarmasına ve kullanımına yardımcı olur.
Ona okuyun ki o da okusun. Özellikle 9. aydan itibaren kitap okunan çocukların, okunmayanlara kıyasla ilerideki okul başarıları daha yüksek. Ayrıca kitap okuma eğilimleri çok daha fazla. Okuyacak ki bilgiye ulaşsın ve beyin çalışsın.
Sevgi yalnızca kalbi için değil, bebeğinizin bazı beyin bölgelerinin gelişmesi için de şart. Bu nedenle onu öpün, koklayın, mıncıklayın.
Hamilelik öncesi annenin sağlıklı olması, bebeğin zekasını doğrudan etkiler. Hamile olduktan itibaren anneni sigara, alkolden kurtulması her konuyu sütliman haline getirmez. Anneni hamilelik öncesi sağlığına dikkat etmesi, spor yapması, dengeli beslenmesi ve uykusunu tam alması, ileride rahmine düşecek bebeğin zekasını olumlu etkiler.
Pahalı, sözde zihin geliştirici DVD’ler, oyuncaklar, zamazingolar hakkında ne biliyorsunuz. Bebeğinizin zekasının tüketici toplumun parası değil, sizin onunla geçireceğiniz zaman ve göstereceğiniz ilgi geliştirecektir. Unutmayın, bebeğiniz bir bilgisayar değil.
Dışarıda ve yeşiller içinde bulunmak çocukların konsantrasyon kabiliyetlerini ve üreticilerini artırır.