Kademeli eğitime geçişle ilgili AK Parti’nin hazırladığı ve meclise sunulan 4+4+4 sistemi içeren yasa teklifi ile ilgili tartışmalar sürüyor.
Eğitimde yeni bir sistem olarak ortaya çıkan bu sistem ile 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına son verileceği ve kademeli geçişle imam hatiplerin orta okul kısımlarının önünün yeniden açılacağı yönünde eleştiriliyor.
Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimci Platformu (ERG), yayınladığı bir bildiri ile yeni sistemle eğitimin 12 yıla çıkmayacağını aksine zorunlu örgün öğretimin 4 yıla düşeceğini iddia etti.
ERG yayınladığı bildiride, yasa teklifinde 12 yıllık zorunlu eğitim için bir başlangıç tarihi öngörmediğinin altı çiziliyor ve şöyle söyleniyor: “Teklife göre, 12 yıllık zorunlu eğitimin ne zaman başlayacağına Bakanlar Kurulu karar verecek. Bu kararın nasıl verileceğine ya da karar olasılığının ne zaman gündeme geleceğine dair, yasa teklifinde herhangi bir düzenleme yok.”
Yasa teklifinde ilköğretimin ikiye bölündüğü söylenirken, yasa teklifine göre ilköğretim birinci ve ikinci kademe olarak dörder yıllık iki kademeye bölünüyor. Bir başka maddede yapılan değişiklikle ikinci kademenin zorunlu olup olmadığı muğlaklaştırılıyor denildi.
asa teklifinde ilk dört yıldan sonra programların açıköğretimle ilişkilendirildiğini söyleyen Eğitim Reformu Girişimci Platformu, Bu durum zorunlu örgün eğitim süresinin fiilen 4 yıla düşeceği anlamına geldiğini söyledi.
İlköğretimin kesintili hale gelmesinin tüm için büyük riskler yaratacağının belirtildiği bildiride riskler şöyle sıralanıyor:
• Kesintili eğitim, özellikle kız çocukların okuldan alınabilmesinin önünü açacak, birçok kız çocuk ilk
dört yıldan sonra okula gidemeyecek.
• Kaynaştırma eğitiminin uygulanmasını riske atacak, engeli bulunan öğrenciler ilk dört yıldan sonra
açıköğretime yönlendirilebilecek.
• Çocuklar 10 yaşında mesleklere yönlendirilecek, erken yaşta yapılan bilinçsiz seçimlere ömür boyu
mahkum edilecek.
• Çıraklığa başlama yaşı uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olarak 11’e düşürüldüğü için,
çocuk işçiliği yaygınlaşacak.
• İlköğretim ikinci kademede farklı okul türleri bulunduğunda merkezi sınav sistemi kaçınılmaz
olacak, çocuklar 2. sınıftan itibaren dersaneye gidecek, 10 yaşında SBS’ye girecek. Bu durum
toplumsal eşitsizlikleri şiddetle artıracak.
• Uluslararası testler, sekiz yıllık zorunlu temel eğitimle bile 15 yaşındaki çocuklarımızın % 60’ının
basit bir bölme işlemini gerçekleştiremediğini gösteriyor. Zorunlu örgün eğitim dört yıla indiğinde
bu oran artacak.